27 Eylül 2024 Cuma

'Cerrahpaşa yenilenirken sağlık emekçileri mağdur edilmemeli'

Depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bir bölümünün Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınacağı duyurusu üzerine sağlık emekçileri, bu sürecin kendileriyle ortaklaşa yürütülmesini istediklerini belirterek eylem yaptı.

Depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bir bölümünün Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşınacağını ve Taksim hastanesindeki sağlık emekçilerinin çevre hastanelerde görevlendirileceği iddiaları üzerine sağlık emekçileri hastane önünde eylem yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık-Sen'in de aralarında olduğu sağlık emek ve meslek örgütlerinin katıldığı açıklamada, "Hastanemizden gitmek istemiyoruz" pankartı açıldı.

Açıklamayı okuyan SES işyeri temsilcisi Muhsin Uysal, olası bir depreme dayanıksız olduğu yıllardır bilinen çok sayıda hastane için bugüne kadar hiçbir önlem alınmazken, yaşanan deprem felaketiyle apar topar, karmaşık bir taşınma sürecine gidildiğini söyledi. Bu planlamalar yapılırken iktidar tarafından sıkça övülen şehir hastanelerinin sürece dahil edilmemesine dikkat çeken Uysal, Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesinin Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınma planı yapılırken hastanenin fiziki koşulları ve çalışanların sayısının göz önüne alınmadığını vurguladı.

Hastanelerin depreme dayanıklı bir şekilde yeniden inşa edilmesine karşı olmadıklarını dile getiren Uysal, bu yenilemeler yapılırken, ilgili hastanelerde çalışan sağlık emekçilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. "Burada bulunan her birimizin evleri, çocuklarımızın okulları, kısaca bütün koşulları çalıştığımız hastanemize göre planlanmış, buraya göre ayarlanmıştır" ifadelerini kullanan Uysal, ne Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki ne de Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık emekçilerinin mağdur edilmesini istemediklerinin altını çizdi.

Alınan kararların yeniden gözden geçirilmesini ve yeni bir karar alınırken hastanelerin yöneticileri ve çalışanlarıyla görüşülerek karşılıklı protokol imzalanmasını isteyen Uysal, şöyle devam etti: "Ve alınan bütün kararlar kamuoyu ile paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin. Bizler yeniden başka bir hastaneye taşınmak istemiyoruz. Bizler hastanemizde kalıp hastalarımıza burada hizmet vermeye devam etmek istiyoruz."

Eylem boyunca, "Taksim göçebe değildir", "Kadromuz Taksim'de, evimiz burada", "Taksim evimiz bir yere gitmeyiz" sloganları atıldı.