27 Eylül 2024 Cuma

Ceren Özdemir'in katili Özgür Arduç'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Ordu'da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'ii katleden Özgür Arduç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Adliye önünde açıklama yapan kadınlar, katil Arduç'un açık hapishaneden kaçmasını engellemeyen görevli ve yetkililer hakkında da soruşturma başlatılmasını istedi.

Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları 3. Sınıf Öğrencisi Ceren Özdemir'i (20) evinin önünde kesici alet ile katleden Özgür Arduç'un yargılandığı davanın ikinci duruşması Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Özgür Arduç'un "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya Ceren Özdemir'in annesi Güfer ve babası Yılmaz Özdemir ve avukatlarının yanı sıra çok sayıda kadın örgütü katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Özgür Arduç, SEGBİS üzerinden katıldı.

Duruşma, Özgür Arduç'a Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden verilen "cezai ehliyeti tamdır" raporu okunmasıyla devam etti. Raporu kabul etmediğini ifade eden Özgür Arduç, yeni rapor alınmasını talep etti. Mahkeme talebi reddetti.

Mahkeme heyeti, sanık Özgür Arduç'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Öte yandan Arduç, yakalandığı sırada polisleri bıçakla yaraladığı gerekçesiyle hazırlanan ikinci iddianame kapsamında açılan davada da 10 Şubat'ta hakim karşısına çıkacak.

'İHMALİ OLANLARLA İLGİLİ İŞLEM YAPILMASIN'
Duruşmayı Samsun Amazon Kadın Dayanışma Derneği üye ve yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi takip etti.

Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada katil Özgür Ardunç'u açık hapishaneye gönderen, onun açık hapishaneden kaçmasını engellemeye yönelik hiçbir tedbir almayan ve firarını kamuoyuna duyurmayan yetkili kurum ve görevlilerin de soruşturulmasını ve cezalandırılması istendi. 

Kadınlar, "Yaşamak istiyoruz" sloganını attı.

NE OLMUŞTU?
Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ceren Özdemir, 3 Aralık'ta Altınordu ilçesi Zaferi Milli Mahallesi'ndeki evinin bulunduğu binaya girerken Özgür Arduç tarafından bıçaklanarak katledilmişti.

Ordu Cumhuriyet Başsavcılığınca Arduç hakkında "canavarca hisle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle, polisleri bıçakla yaralaması nedeniyle de "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs" suçundan iki kez cezalandırılması istemiyle Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde iki kamu davası açılmıştı.

Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 23 Aralık'taki ilk duruşmasında SEGBİS aracılığıyla hakim karşısına çıkan Özgür Arduç'un, ifadesi sırasında akıl hastası olduğunu beyan etmesi üzerine rapor alınmasına karar verilmişti.

Arduç, akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için tutuklu bulunduğu Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 24 Aralık'ta Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edilmişti.

Arduç'un akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin 3 doktorun oy birliğiyle hazırladığı raporda, şu bilgilere yer verilmişti:
"Adı geçenin psikiyatrik muayenesinde bilinci açık, koopere, oryante, affekti ötimik, düşünce içeriği normal, hezeyan, halüsinasyon tespit edilmedi, gerçeği değerlendirme, yargılama ve soyutlama normal, şahsın 3 Aralık 2019 tarihinde işlediği iddia olunan 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme' suçuna karşı TCK'nin 32/1 ve 32/2 maddelerinden istifade edemeyeceği, cezai ehliyetinin tam olduğunu bildirir sağlık kurulu raporu oy birliği ile verildi."