27 Eylül 2024 Cuma

Çepni'den iktidara: Kentsel dönüşüme değil rantsal dönüşüme karşıyız

İktidarın deprem sonrası "kentsel dönüşüme karşı çıktılar" diyerek rantsal dönüşüme karşı çıkanları hedef göstermesine tepki gösteren HDP Milletvekili Çepni, iktidarın rant odaklı politikalarını örnekler ve tabloyla açıkladı. Çepni, "Kentsel dönüşüm şeffaf olmalıdır, kentsel dönüşüm yerinde olmalıdır; insanlar borçlandırılmamalıdır, ücretsiz bir biçimde insanların dönüşümü sağlanmalıdır. Rantsal dönüşüme karşıyız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. İktidarın depremin sonuçlarını sıradanlaştırmaya çalıştığına dikkat çeken Çepni, AKP'nin yarattığı iki şey olduğunu kaydetti ve şöyle açıkladı: "Birisi yıkım. Yıkımı bir inşaat yıkımı olarak ele alıp yeniden ihaleler yapıp inşaatlara başlamak, bir diğeri de toplumsal yıkımı 'fıtrat' diyerek 'kader' diyerek geçiştirmeye çalışmak."

'İKTİDAR KATLİAMDAKİ ROLÜNÜ GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR'
Ancak iktidarın çok tehlikeli bir şey daha yaptığını söyleyen Çepni, "bu depremin sonuçlarının bu kadar ağır olasının sebeplerinden bir tanesinin kentsel dönüşüm projelerine halkın ve kurumların, demokratik kitle örgütlerinin karşı çıkmasıdır" sözlerini hatırlattı. Çepni, "Bir diğeri de şu İstanbul depremi var. Bilim insanları her gün uyarıyor ve AKP şuna hazırlanıyor, olası bir İstanbul depreminde de şunu söyleyecek 'biz yapmaya çalıştık ama halk karşı çıktı, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri buna karşı.' Böyle diyerek katliamdaki rolünü gizlemeye çalışacak bunu açıkça söylüyoruz. Hiçbir zaman kentsel dönüşüme karşı olmadık biz AKP'nin rantsal dönüşümüne karşı çıktık" dedi.

'BİLİM İNSANLARININ UYARISI DİNLENMİYOR'
Çepni, şu örnekleri sıraladı: "İstanbul'da bilim insanlarının 'riskli' dediği yerleri iktidar riskli alan ilan etmiyor. AKP'li belediyeler de Kandilli'nin 'risk düşük' dediği yerlerde dönüşüm başlatıyor. Örneğin; Zeytinburnu, Bahçelievler, Küçükçekmece risk altında ama AKP buralarda dönüşüm yapmıyor. Nerede yapıyor? Rantı büyük yani müteahhidin kar edebileceği yerlerde; Armutlu, Derbent, Çubuklu, Fikirtepe gibi yerler riski düşük olmasına rağmen kentsel dönüşüm yapılmaya çalışılıyor."

'AKP RİSKLİ ALANLARDA DÖNÜŞÜM YAPMIYOR'
Elindeki tabloyu gösteren Çepni, kırmızı olarak işaretlenen yerlerin bakanlığın riskli alan ilan ettiği yerler olduğunu, sarı olan yerlerin ise bilim insanlarınınhem Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın riskli tespit ettiği yerler olduğunu kaydetti ve buralarda dönüşümün olmadığının altını çizdi. Mall Of İstanbul tesisinin tanıtımında kentsel dönüşüm olduğunu belirten Çepni, "TEM Otoyolu üzerindeki Mahmutbey gişelerinin yakınında, Atatürk Uluslararası Havalimanı'na 5 kilometre mesafede. Şimdi, bu kentsel dönüşüm mü oluyor? Bu, işte tam olarak rantsal dönüşüm. Bir başka örneğe bakalım. Biz neye karşıyız? Biz işte buradaki tabloya karşıyız. Burada kim var? AKP Beyoğlu Belediye Başkanı. Yanındaki kim? AKP Genel Başkanının oğlu. Aralarındaki diyalog kameralara, mikrofonlara yansıyor, kapalı zannediyorlar mikrofonu. Diyalogları şu: 'Bakalım, şu dönüşümde birkaç şey yapabilirsek, bir şey kalırsa bize.' 'Projede var değil mi?', 'Olmasa da bir iki yer bina olarak aldık mı yeter bize.' 'Ya, altını istediğimiz gibi yaparız, altta havuz olur, üstü koordinasyon yeri vesaire.' İşte, AKP'nin kentsel dönüşümü budur. Kentsel dönüşüm halkın depreme karşı canını koruyan, aynı zamanda bölgenin tarihsel yapısını da koruyan, insanların sosyolojik olarak da yapısını koruyan bir çalışmadır. Kentsel dönüşümde siz halkın yerinden yurdundan edilerek oralara rezidans dikilmesini söylerseniz bunun adı 'rantsal dönüşüm'dür. AKP rantsal dönüşüm yapıyor" ifadelerini kullandı.

'RANTSAL DÖNÜŞÜME KARŞIYIZ'
AKP'nin kentsel dönüşüme karşı çıkanlar için sarf ettiği "insanlar niye yerlerinden çıkmak istemiyor" sözlerine dikkat çeken Çepni, şöyle devam etti: "Aynı şeyi depremde de söylediniz, insanlar ilk depremden sonra eksi 15-20 derece soğukta, kapıda kendilerini buldu. Ama tekrardan evlerine dönmek zorunda kaldı ve evlerine girdikleri anda ikinci depremde hayatını kaybetti. Yani insanlar keyfinden hasarlı evde kalmıyor. Siz insanları onlarca yıl borçlandırırsanız, yerinden yurdundan ederseniz, onların yerine rezidans dikerseniz insanların açlıkla, yoklukla karşı karşıya kaldıklarında evlerinden çıkmak istememeleri son derece normaldir, bu insani bir tutumdur. Dolayısıyla, kentsel dönüşüm şeffaf olmalıdır, kentsel dönüşüm yerinde olmalıdır; insanlar borçlandırılmamalıdır, ücretsiz bir biçimde insanların dönüşümü sağlanmalıdır. Rantsal dönüşüme karşıyız."