27 Eylül 2024 Cuma

Çepni'den hükümete çağrı: Tekrar tekrar cezalandırma politikasından vazgeçin

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken HDP İzmir Milletvekili Muraç Çepni, Elazığ Hapishanesi'nde tecritte tutulan ve hakları gasp edilen politik tutsak İsmail Yılmaz'ın yaşadıklarına dikkat çekti. Çepni, keyfi uygulamalara son verilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

'CEZAEVLERİNİN TABLOSU NASIL YÖNETİLDİĞİMİZİN TABLOSUDUR'
Ülkenin siyasi, sosyal, kültürel tablosunu anlamak için hapishanelere bakılmasının yeterliği olduğunu belirten Çepni, "Cezaevlerinin tablosu aslında nasıl yönetildiğimizin de doğrudan bir ifadesidir. Bugün cezaevleri kanayan bir yara. Cezaevleri tam bir Türkiye tablosu. Cezaevleri tam bir AKP iktidarının yaratmış olduğu şiddet, zor ve gerilim atmosferinin, ekonomik krizin yarattığı yıkım sonuçlarının doğrudan gözümüze çarptığı bir ayna niteliğinde duruyor" dedi. 

Hapishanelerin işkencehaneye dönüştüğüne dikkat çeken Çepni, hak gasplarının zirve yaptığını, koşulların sürekli kötüleştiğini söyledi. 

Bugün itibariyle hapishanelerde 286 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, kapasitenin ise 218 bin 950 olduğunu kaydeden Çepni, 67 bin kişinin fazla olduğunu ifade etti. Çepni, şunları söyledi: "Bir ülkede cezaevlerinin sayısı, cezaevlerinin kapasitesi artıyorsa, cezaevlerinde hak gaspları, işkenceler artıyorsa bunun çaresi iktidarın cezaevlerine yönelik yeni cezaevleri yapma ihtiyacı değildir. Bunu bir lütuf olarak, bir müjde olarak, bunu bir yatırım müjdesi olarak vermesi değildir. Tam tersine cezaevine insanların girmemesini sağlamaktır. Hükümet tam tersine bu anlamda yeni cezaevi yapmak, gerilimi tırmandırmak, güvenlikçi politikaları arttırarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor."

'CEZAEVLERİ TOPLUMU KONTROL ALTINA ALMANIN ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ'
Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu'na yapılan başvuruların yüzde 80'inin hapishanelerle ilgili olduğunu vurgulayan Çepni, şu bilgileri paylaştı: "Yine son 1,5 yılda yapılan 2500 başvuruya rağmen bu 1,5 yılda ziyaret edilen cezaevi sayısı ise sadece 3. Yine cezaevlerinde 458'i ağır olmak üzere 1334 tane hasta mahpus var. Bunun yanında cezaevleri akademisyenlerle, öğrencilerle, kadınlarla, çocuklarla, gençlerle dolu durumda. İktidar cezaevlerini toplumu, AKP'li olmayan, kendi politikalarına biat etmeyen kesimleri zapturapt altına almak, onları kontrol altına almanın bir aracına dönüştürmüş durumda."

Özellikle Elazığı Hapishanesi'nin hak ihlalleri ile sıkça gündeme geldiğine işaret eden Çepni, politik tutsak İsmail Yılmaz'ın yaşadıkları üzerinden yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

'İSMAİL YILMAZ TEKRAR TEKRAR CEZALANDIRILIYOR'
İki yıldır tutuklu olan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan Yılmaz'ın tutuklu olduğu günden beri ailesi ile görüştürülmediğini hatırlattı. Çepni, şöyle devam etti: "Bunun tek sebebi var, 'terör kartı' takma zorunluluğu. Tek kişilik hücrede, ailesiyle ziyareti engellenen, spora çıkma ve yer yer aldığı disiplin cezalarından kaynaklı telefon görüşmesi de yapamayan İsmail Yılmaz herhalde AKP iktidarı tarafından birden fazla cezalandırmaya mahkum edilen bir tutsak.

Yine İsmail Yılmaz tek kişilik bir hücrede kalmasına rağmen sayımlarda ayakta hazır olma, hazır kıtada tutulma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakılıyor. Buna itiraz eden İsmail Yılmaz ve tüm tutsaklar da doğrudan fiziki şiddete maruz kalıyor. Yine burada, bu cezaevinde bir diğer uygulama da hastanelerde yaşanıyor ve tutsaklar hastanelere ve revirlere gidemez hale gelmiş durumdalar. Bunun da sebebi yine işte o kartı takmadıklarında, keyfiyetle dayatılan disiplin kurallarına uymadıklarında, bu tutsaklar hastanelere ve revirlere gidemez hale geliyorlar. Dolayısıyla hasta tutsaklar da tedavi olamaz hale geliyorlar."

AİHM'in "hak ihlali" kararına rağmen Yılmaz'ın, ailesinin yaşadığı yer olan İstanbul'a sevk olma talebinin defalarca reddedildiğini hatırlatan Çepni, buna ilişkin Adalet Bakanlığı'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdiklerini söyledi.

Çepni, iktidara seslendi ve şunları söyledi: "Cezaevlerine yönelik bu politikalardan vazgeçin. Cezaevlerinde işkenceleri durdurun. Cezaevlerinde siyasi tutsakları, tutuklu ve hükümlüleri tekrar tekrar cezalandırma politikasından vazgeçin."