27 Eylül 2024 Cuma

Çepni: Kobanê kumpas davası tüm halka, işçi ve emekçilere yöneliktir

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, ülkedeki sorunların kaynağı olan iktidarın sorunun çözümü olamayacağına vurgu yaptı, tüm emek ve demokrasi güçlerini, gücünü halktan, ezilenlerden, işçi ve emekçilerden alan HDP'ye dönük Kobanê kumpas davasının 7 Şubat'ta görüşülecek duruşmasını izlemeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, TBMM Genel Kurulu'nda söz aldı.

Siyasetçilerin ve partilerin temsilcisi olduğu sınıfların taleplerini gündemleştirdiğini dile getiren Çepni, sermayenin tarihsel olarak en büyük başarılarından birinin kendi çıkarlarını halkın çıkarları gibi göstermek olduğunu kaydetti.

"Öyle anlar gelir ki kar etmek isteyen bir avuç sermaye ve şirket öyle propagandalar yaparlar ki sanırsınız ki o kar edilmezse dünya batar. Bunun için her defasında söyledik; vatan, millet, din, iman edebiyatı vazgeçilmezdir; bu, bu ülkede de böyle, başkaca burjuva ülkelerde de böyle" diyen Çepni, çok önemli bir süreçten geçildiğinin altını çizdi.

"Cumhuriyetin ikinci yüzyılı" denilen bu süreçte ya onlarca yılın temel sorunlarını tartışıp aşacaklarını ya da çok daha karanlık bir döneme gireceklerini dile getiren Çepni, AKP ve MHP iktidarının bir avuç sermayedarın, yüzde 1'in temsilciliğini yaptığını ifade etti. Ezilenlerin, işçilerin, emekçilerin, halkların temsilcisi olarak, sorunların kaynağı olanların çözümü sağlamayacağını söylediklerini kaydeden Çepni, "Sorunun kaynağı eğer bu tarihsel koşullar ve onun temsilcileri ise bu kesimlerin bugün çözüm üretme şansı yoktur. Çözüm, tartışmasız bir biçimde, bugünün mağdurları, ezilenleri ve sömürülenleri olan milyonlarca işçi ve emekçidir. Bugün egemen siyasetin kendini HDP üzerinden dizayn etmesinin sebebi budur" dedi.

HDP'nin Kürt halkı ve Türkiyeli işçi ve emekçilerin mücadele birliği olarak kurulduğu andan itibaren egemen sermaye sisteminin, faşizmin temel hedefi olduğuna dikkat çeken Çepni, şöyle devam etti: "HDP üzerinden yürütülen tüm kara propagandaların temel sebebi budur. İster faşizmin sürgit devamı için, kendisine 'beka' diye tarif ettikleri koşulların sürgit devamı için faaliyet yürütenler, politika yapanlar olsun, ister restorasyoncu, pansumancı olanlar olsun, her birinin 'yapısal sorunlar' diye tabir ettiğimiz sorunların karşısındaki tutumu bir turnusol kağıdıdır. İşte, HDP, HDP'de bir araya gelen devrimci, yurtsever, sosyalist, işçi, emekçilerle burjuvazinin temsilcileri arasındaki temel fark budur."

Türkiye'deki emek ve özgürlük güçleriyle ittiffak kurduklarını hatırlatan Çepni, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın sorunu doğru tespit eden, çözümü de hamasette değil işçilerin, emekçilerin, halkların öz iradesinde bulan bir hareket olduğunu vurguladı.

Çepni, şöyle devam etti: "'Yaratan ve üreten eller pekala yönetebilirler' diyen bir siyasi organizasyondur Emek ve Özgürlük İttifakı. HDP, tüm bu sürecin yürütücüsüdür, tüm bu sürecin emekçisidir, özveri verenidir. Kapatma davasında hedeflenen tam olarak budur. Kobanê kumpas davasında hedeflenen tam olarak budur. Bakın, Kobanê kumpas davasında bir 'tweet'ten bir siyasi cinayet davası çıkarmaya çalışıyorlar. Kendi yasalarında dahi açıklaması olmayan, olağanüstü bir kumpas davasıyla karşı karşıyayız."

Kobanê kumpas davasının sadece HDP ve Kürt halkına değil tüm işçi ve emekçilere yönelik olduğunu vurgulayan Çepni, tüm emek ve demokrasi güçlerini 7-8-9 Şubat'ta Sincan Hapishane kampüsündeki duruşma salonunda görülecek Kobanê davasına katılmaya davet etti. Yan yana gelerek, faşizme karşı omuz omuza vererek hem bugünü hem de yarını kazanabileceklerini söyleyen Çepni, "Kazanacak olan; gerçek demokrasi, gerçek özgürlük, gerçek adalet mücadelesini amasız, fakatsız cesaretle savunanlardır, gerçek anlamda yapısal sorunların çözümünü görev edinenlerdir. Bu anlamda tüm halkımıza, tüm direnenlere selam olsun diyorum" dedi.