26 Eylül 2024 Perşembe

Çepni: İktidar seçim çalışmalarına gözaltı ve tutuklamalarla başladı

HDP Milletvekili Murat Çepni, orman yasa tasarısına karşı yaptığı konuşmada, tasarının doğanın sermayeye peşkeş planının yeni parçası olduğunu söyledi. İktidarın seçim çalışmalarına gözaltı ve tutuklamalarla başladığını vurgulayan Çepni, ESP, SGDF, HDP'ye yönelik gözaltı ve tutuklama saldırılarına değindi. Çepni, kadınların 8 Mart'ta sokakları özgürleştirdiğini, Newroz'da başta Kürt halkı olmak üzere milyonların faşizm, savaşa karşı meydanları doldurduğunu, aynı iradeyle 1 Mayıs'ta da alanların doldurulacağını vurgulayarak, faşizme karşı HDP etrafında kenetlenme, demokratik halkçı iradeyi büyütme çağrısında bulundu.

"Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif" görüşmelerinde Meclis Genel Kurulunda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, iktidarın bugüne kadar beslediği kesimleri giderayak yeniden beslemekle meşgul olduğunu söyledi. Son 20 yıl içinde ormanlar, sular, sulak alanlar, dereler, dağlar ve yayların eşine az rastlanır şekilde talan edildiğini vurgulayan Çepni, "Sermayeye, şirketlere, ulusal ve uluslararası şirketlere acımasızca peşkeş çekildi. AKP düzeni, bir taraftan doğa talanı, bir taraftan da insan emeğinin her biçimde sömürülmesi, yok edilmesi ve talan edilmesi üzerine kurulu" dedi.

Yasa teklifinde yer alan orman vasfını yitirmiş arazilerin imara açılmasının bu alanların sermaye peşkeş çekilmesi anlamına geleceğini vurgulayan Çepni, "Orman vasfını yitirmiştir" kavramı yanlış olduğunu söyledi, "Hiçbir orman, orman vasfını yitirmez; ekolojik denge, ekolojik sistem bir biçimde sürer" yanıtını verdi.

Kullanılmayan arazilerin çiftçinin elinden alınmasının zaten üretemez ya da ürettiğiyle geçinemez hale gelerek göç etmek zorunda kalan çiftçinin tümden tarımdan uzaklaştırılması anlamına geldiğini kaydeden Çepni, bu alanların da uluslararası şirketlere, maden ve enerji şirketlerine peşkeş çekileceğini söyledi.

AKP'nin giderayak doğa ve insan sağlığı açısından yıkıcı, ölümcül adımlar attığını kaydeden Çepni, seçimlerde atılan ölümcül adımların karşısında tutum alınacağını da belirtti.

'AKP SEÇİM ÇALIŞMALARINA TUTUKLAMALARLA BAŞLADI'
AKP'nin seçim çalışmalarına gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla başladığını vurgulayan Çepni, geçtiğimiz günlerde aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 9 gencin tutuklandığını, HDP MYK üyesi İdil Uğurlu'nun da aralarında olduğu 7 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

ESP ve SGDF'li gençlerin deprem sonrası halkla dayanışma içerisinde olduğunu, sokaklarda faşizme karşı mücadele ettiğini, emek, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesini kesintisiz sürdüğünü belirten Çepni, "AKP-MHP iktidarı seçim çalışmasını devrimcileri, demokratları, yurtseverleri engellemek, susturmakla ve aynı zamanda kendi rant ittifakına olanakları hortumlayarak başladı" dedi.

Seçimlerin milletvekili ve cumhurbaşkanı seçmenin ötesinde bir mücadele süreci olduğunu kaydeden Çepni şöyle konuştu: "Biz bu süreci 8 Mart'la başlatmış bulunuyoruz. 8 Mart'ta kadınlar sokakları özgürleştirdiler, kadın özgürlük mücadelesini yükselttiler, tüm engellemelere rağmen meydanlarda 'Jin, jiyan, azadî - Kadın, yaşam, özgürlük' diyerek erkek egemen devlete karşı, sisteme karşı mücadeleyi yükselttiler. Şimdi, Newroz'da da aynı halk iradesini gördük. 21 Mart'ta, Newroz'da milyonlarca insan, başta Kürt halkı olmak üzere yeniden yaşam diyerek, diriliş diyerek faşizme karşı, savaş politikalarına karşı, ulusal inkara karşı meydanları doldurdu. Önümüzde 1 Mayıs var. 1 Mayıs'ta da aynen bu iradeyle alanları dolduracağız. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'ta da tüm halklarımızla, tüm ezilenlerle birlikte alanlarda olacağız."

'HDP ETRAFINDA KENETLENELİM, DEMOKRATİK HALKÇI SEÇENEĞİ ÖRGÜTLEYELİM'
Faşizmin, burjuva devletin yüzde birin iradesi olduğunu buna karşı milyonlarla ifade edilen halk iradesinin meydanlarda kendisini ortaya koyduğunu belirten Çepni, emekçi halka şöyle seslendi: "Bugün yapılması gereken şey şudur: Hangi sorunları yaşıyorsak, bu sorunlar ne kadar derinse çözümümüz de bu kadar derinlikli ve nitelikli olmak durumundadır. Evet, sorunlar büyükse çözüm de büyük olmalıdır. Sorunların kaynağı olanlar sorunları çözemezler. Sorunların çözümü bizdedir; demokratik, halkçı örgütlenmelerdedir. Sorunların kaynağı eğer iktidarsa iktidar karşısında yan yana, omuz omuza olmak durumundayız. HDP etrafında kenetlenmenin tam zamanıdır. HDP etrafında kenetlenmek, demokratik, halkçı iradeyi büyütmek bugün yapmamız gereken en temel işlerden bir tanesidir. Bugün tüm bu karanlık içerisinde, tüm bu fluluk içerisinde çok net ve berrak bir biçimde bunu bir kez daha ifade ediyoruz. Yapmamız gereken şey, halk iradesini yan yana getirmektir. Bu konuda hepimize başarılar diliyorum."