29 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Demokratik halkçı iktidar mücadelesine odaklanmalıyız

HDP Milletvekili Çepni, Frankfurt'ta katıldığı söyleşide, sistemin krizinin direnişle derinleştiğine işaret etti, HDP etrafında kenetlenmenin ve demokratik halkçı iktidar mücadelesine odaklanmanın önemine vurgu yaptı.

Almanya'nın Frankfurt kentindeki KAGEF lokalinde AVEG-KON'a bağlı Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) tarafından söyleşi düzenlendi. "Siyasal gelişmeler ve HDP" başlıklı söyleşiye katılan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, krizin yarattığı olanaklara işaret etti.

'KRİZ YENİ OLANAKLAR BARINDIRIYOR'
Egemenler cephesinde yaşanan krizin yeni olanaklar barındırdığını söyleyen Çepni, "Dikkatimizi olanaklara yöneltmek durumundayız. Devlet kurucu kodlarına yeniden sarılıyor. Sarayda yaşanan krizin sebebi de halkın direnişidir" dedi.

Direniş odaklarının krizi derinleştirdiğini belirten Çepni, Kürt hareketi, kadınlar ve Rojava devriminin bunda etkili olduğunu söyledi. 2015 yılından bu yana Kürtlere yönelik çöktürme planının devrede olduğunu vurgulayan Çepni, bu siyasete karşı başta Rojava olmak üzere Kürt halkının muazzam direnişi sergilediğini söyledi, insanlık açısından örnek kazanımlar elde edildiğini kaydetti. Çepni, kurucu kodları bozulan burjuva sistemin sürekli kriz ve savaş haliyle ayakta kalma çabasında olduğunu söyledi. 

'TÜM DÜNYADA EKONOMİK KRİZ TÜRKİYE'DE YIKIM VAR'
Kapitalizmin tüm dünyada krizde olduğunu ancak Türkiye'de yıkımın özgün yanları olduğunu söyleyen Çepni, sarayın kazanılmış tüm haklara ve doğaya dizginsiz bir saldırı yürüttüğünü belirtti.

Pandemiden bu yana yüzlerce işçi direnişi yaşandığını, işçi direnişlerinin Kürt halkına karşı geliştirilen şovenist atmosfere rağmen geliştiğine işaret eden Çepni, ayrıca direnişlerin sendika ve konfederasyonlarına rağmen gerçekleşmiş olmasının da ayırt edici yan olduğunu vurguladı.

Çepni, tüm darbe süreci boyunda istikrarlı şekilde direnişi yükselten ve sokakları terk etmeyen kadın hareketine, ekoloji hareketine ve gençlik hareketine vurgu yaptı. Özellikle Suruç anmalarında gençliğin birleşik mücadelenin önemli bir örneğini yarattığını belirtti.

'HDP ETRAFINDA KENETLENMEK GEREKİYOR'
Çepni, konuşmasının devamında "HDP bu süreçte nasıl rol oynadı" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"HDP maalesef tam olarak anlaşılmış değil. Sokağın terk edilmemesinin nedenlerinin başında HDP vardır. HDP'nin yıllara yayılan direnişi, kararlılığı tüm kesimlere cesaret aşıladı. HDP hep sokakta oldu, birleşik mücadelenin en önemli odaklarından oldu, çözüm projesi oldu. 15 bini aşkın gözaltı ve 5 bini aşkın tutuklanmaya karşı örgüt sistemini korudu. Elbette yaşanılan kimi darlıklarımız, yetmezliklerimiz var. Newroz, 1 Mayıs gibi günler dışında harekete geçirebildiğimiz kitle gücünde sınırlılıklar oluştu. Ancak bu durum doğru yaklaşımlarla hızlıca tersine çevrilebilecek geçici bir durumdur."

Çepni, bugün HDP etrafında kenetlenmek gerektiğini belirterek, Newroz, 8 Mart ve 1 Mayıs meydanlarının devrimci dinamiklerine vurgu yaptı.

HDP'ye yönelik kapatma davasının sadece AKP'ye ait bir politika olmadığına bunun bir devlet politikası olduğuna dikkat çeken Çepni, "Kapatma saldırısına karşı mücadele yürütüyoruz. Ancak nasıl bir saldırıyla karşı karşıya olduğumuzu emekçi sol güçler kavrayamadı. O yüzden HDP'nin kapatılmasına karşı HDP etrafında kenetlenme çağrısını ısrarla yapıyoruz" dedi.

Seçim ittifakları sorusuna Çepni, "2019 tutumumuz asla tekrarlanmayacak. Şimdi başka bir evredeyiz ve ona göre davranacağız. İki bloktan birine mahkum değiliz. Bir sene önce yaptığımız deklarasyonla düşüncelerimizi yayımladık. Odaklanılması gerekenin HDP'nin büyütülmesidir. Demokratik halkçı cephenin büyütülmesidir" yanıtını verdi.

'OYLARI HDP DEĞİL CHP BÖLÜYOR'
"HDP niye farklı bir blok kuruyor? HDP'nin aday çıkarması CHP'nin oylarını böler ve AKP'nin ekmeğine yağ sürer" sorusuna Çepni şöyle yanıt verdi: "Oy bölünüyorsa CHP oy bölüyor. Biz milyonlarca yoksulun taleplerinin mücadelesini yürütüyoruz. Milyonları eşitlik, demokrasi, özgürlük temelinde birleştiriyoruz. Gerçek çözümün yolunu örgütlemeye çalışıyoruz. AKP ile Kürt düşmanlığı, HDP karşıtlığı yarıştırarak mücadele edilemeyeceğini söylüyoruz."

Çepni, "Halkı kandıran, Kürt'ü oyalamaya çalışan, Alevi'yi, kadını istismar eden, 'sokağa çıkmayın' diyen, 'sakın isyan etmeyin' diyen, milyonlarca insanın öfkesini körelten, sisteme yedekleyen CHP'dir" diye konuştu.

İmralı tecridinin kırılması ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine dair gelen soruya Çepni, bu konuda kesinlikle eksik kalındığını belirterek, tecridin sonuçlarının yeterince anlatılamadığını belirtti.

'DEMOKRATİK HALKÇI İKTİDAR MÜCADELESİNE ODAKLANMALIYIZ'
Sokakları terk etmediklerini, ancak sadece direnişin yetmeyeceğini, demokratik halkçı iktidar mücadelesine odaklanmak gerektiğini belirten Çepni, "Ezilenlerin faşizme karşı cepheleştirilmesi siyasetine yüklenmeliyiz. Faşizm kendi krizine, saldırıları yoğunlaştırarak çare arıyorsa biz de birleşik mücadeleyi büyüterek yanıt vereceğiz" dedi.