29 Eylül 2024 Pazar

Çepni: Bu düzen halkımızın iradesiyle değişecek

HDP İzmir Milletvekili Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik krizin halkı yoksullaştırdığına, sermayeyi ise daha fazla zenginleştirdiğine işaret etti. Çepni, "Eğer açlıkla inim inim inleyen milyonlar, bu soyguncu hırsızlara karşı başkaldırmazlarsa, örgütlü mücadele etmezlerse bu düzen sürgit devam edebilir. Bu düzen halkımızın iradesiyle değişecek" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, dün Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik krize değindi. AKP'nin ekonomiyi bilmediği yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını kaydeden Çepni, "AKP işini bilen bir parti, sınıfsal tercihine göre bunları yapıyor. Bankalara yüzde 12'yle parayı veriyor, bankalar bunun 2 katı, 3 katı oranlarla piyasaya sunuyor ama halkımız kredilerle esir alınmaya çalışılıyor. Bu düzen, halkımızın iradesiyle değişecektir" dedi.

'FAİZ DÜŞMESİNE RAĞMEN ENFLASYON YÜZDE 186'YA TIRMANDI'
İktidarda bulunanların önce "ekonomik kriz yok" dediğini, bunun dış güçlerin dezenformasyonu olduğunu söylediğini, ardından krizin varlığını kabul etmek zorunda kaldığını belirten Çepni, "Sonra 'Ekonomik kriz var, bunu düzeltse düzeltse yine biz düzeltiriz' dediler; daha sonra kuramsal bir tartışmaya giriştiler ve ekonomik krizin en büyük sonuçlarından bir tanesi olan enflasyonun nasıl ortadan kalkacağı tartışıldı, iktisat bilimcileri, ağızları açık izlediler. Tayyip Erdoğan dedi ki: 'Faiz sebep, enflasyon sonuçtur' ve herkes bu yanlış tespitin düzeltilmesi için açıklamalarda bulundu. Fakat AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan bu konuda ısrarcı olmaya devam etti ve faizi kademeli olarak düşürmeye başladı. Şimdi, beklersiniz ki, madem faizin kendisi sebepse o zaman enflasyonun düşmüş olması gerekir fakat gelin görün ki faiz 12'ye düşmesine rağmen enflasyon tırmanmaya devam ediyor. Enflasyon tırmanıyor, halkımızsa yoksullaşıyor fakat Tayyip Erdoğan, bütün bunlara rağmen, 2022'nin sonunda enflasyonun tek haneye ineceğini söylemekten geri durmuyor; TÜİK'e göre, yüzde 83, bağımsız araştırmacılara göre, ENAG'a göre de yüzde 186" dedi.

'SERMAYE KARINI ARTIRDI'
İstanbul'daki fiyat artışının Eylül'de yüzde 107,42'yi bulduğunu hatırlatan Çepni, bu süreçte bankalar ve AKP'nin şirketleri ve diğer sermaye güçlerinin krizde olmadığını, karlarını her geçen gün artırdığını söyledi.

'NÜFUSUN YARISI AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR'
Bankaların 2022'nin ilk sekiz ayında 252 milyar net kar ettiği bilgisini veren Çepni, "Ortada bir kriz var ve bu krizin sonuçları ezilen milyonlar için yıkım biçiminde ama bir avuç kan emici sermaye için ise bulunmaz bir fırsat. Fakat bu süreçte açlık sınırı 7 bin lira, yoksulluk sınırı 23 bin lira, asgari ücret 5 bin lira yani nüfusun yarısı açlık sınırının altında yaşıyor" diye konuştu.

'BU DÜZEN DEĞİŞECEK'
AKP ve sermayedarların açlığa mahkum ettikleri milyonların ayaklanması, isyan etmesinden korktuğunu söyleyen Çepni, "Şimdi AKP ve sermayenin krizi budur. Eğer açlıkla inim inim inleyen milyonlar, bu soyguncu hırsızlara karşı başkaldırmazlarsa, örgütlü mücadele etmezlerse bu düzen sürgit devam edebilir. Enflasyon demek yoksulluk demek, enflasyon demek şirketlerin ve cemaat koalisyonu olan AKP yandaşlarının kar etmesi demek. AKP iş bilmez bir parti değil, AKP işini bilen bir parti, sınıfsal tercihine göre bunları yapıyor. Bankalara yüzde 12'yle parayı veriyor, bankalar bunun 2 katı, 3 katı oranlarla piyasaya sunuyor ama halkımız kredilerle esir alınmaya çalışılıyor. Bu düzen, halkımızın iradesiyle değişecektir" dedi.