27 Eylül 2024 Cuma

Cengiz Altun için adalet istendi

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları Batman'da katledilen ve faili bulunmayan Yeni Ülke muhabiri Cengiz Altun için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 569'uncusunu Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde açıklamayı Akif Akın okudu.

24 Şubat 1992'de habere giderken Hizbullah tarafından katledilen Yeni Ülke gazetesinin muhabiri Cengiz Altun'un hikayesini kamuoyuyla paylaşan Akın, Altun'un o dönem kontrgerilla saldırılarının yoğun olduğu Batman'da muhabirlik yaptığını aktardı. Altun'un sürekli tehdit aldığını ifade eden Akın, savcılığa buna ilişkin başvurularda bulunan Altun'un dikkate alınmadığını söyledi.

Altun'un 24 Şubat 1992 sabahı gazete bürosuna giderken çapraz ateşe tutularak katledildiğini ve faillerin olay yerinden ayrıldığını dile getiren Akın, cinayetten bir yıl sonra Ovabağ kavşağında kimlik kontrolü yapan polislerin İsmail Emsen'i üzerinde ruhsatsız bir tabancayla yakaladığını, Altun'u öldüren mermilerin bazılarının bu silahtan çıktığının belirlendiğini kaydetti. Emsen'in "Hizbullah taraftarı olduğunu ve tabancayı kendisini korumak için kardeşi Metin Emsen'den aldığını' söylediğini hatırlatan Akın, Emsen'in kısa bir süre tutuklu kaldığını, kardeşi Metin Emsen'in ise bulunmadığını aktardı.

Olaya ilişkin detaylı hiçbir soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Akın, "Biz insan hakları savunucuları olarak diyoruz ki; binlerce faili meçhul cinayete kurban gidenler ve kaçırılıp kaybettirilen ve bir daha geri dönemeyenler var. Bunların akıbetini araştırmak, öğrenmek ve ortaya çıkarmaktan sorumlu olan devlettir. Devleti üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Açıklama oturma eylemi ile son buldu.