27 Eylül 2024 Cuma

Çelik: Rum Yetimhanesi neden korunmuyor?

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a Rum Yetimhanesi'nin neden korunmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, İstanbul Büyükada'da bulunan Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi'nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti, konuyu Meclise taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması talebiyle önerge veren Çelik, 1899 yılında inşa edilen yapının dönemin toplumsal yapısını yansıtmak bakımından önemli olduğunu belritti, "1903 yılında yapı, yetimhane olarak kullanılması şartıyla Ekümenik Rum Patrikhanesi'ne bağışlandı" diye belirtti.

Yapının 2003 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolü altına geçtiğini hatırlatan Çelik, Rum Patrikhanesi'nin verdiği hukuk mücadelesinin ardından yapının 2010 yılında yeniden cemaat adına tescillendiğini belirtti.

'YAPI YOK OLMANIN EŞİĞİNDEDİR'
Rum Yetimhanesi'nin, müdürlüğün kontrolü altında olduğu dönem boyunca çürümeye terk edildiğini vurgulayan Çelik, "Yapı, 2018 yılında 'Avrupa'nın Tehlike Altındaki 12 Kültürel Mirası' listesine girmiş ve önde gelen kültürel miras örgütleri yapının korunması için çağrıda bulunmuştur. Rum Patrikhanesi, söz konusu yapının korunması için gerekli maddi kaynakları yaratamadığını da açıklamıştır. Basında yer alan haberlere göre, devam eden kış koşullarıyla birlikte, yetimhanenin çatı kısmında çökmeler meydana gelirken, yere çatıdan parçalar düşmekte yapı yok olmanın eşiğindedir" dedi.

Bakanlığın, kültürel miras öğelerini korumakla görevli olduğunu kaydeden Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Bakanlığınız, Büyükada Rum Yetimhanesi binasının çökmesinin engellenmesi için bir girişimde bulunulmuş mudur?

-Büyükada Rum Yetimhanesi binasının restore edilmesi için finans kaynakları araştırması yapılmış mıdır? 

-2003-2010 yılları arasında yetimhane yapısının korunması için herhangi bir tedbir alınmış mıdır?

-Kültürel miras yapılarının korunması bakanlığınızın öncelikli görevlerinden değil midir?

-2003-2010 yılları arasında yapıyı çürümeye terk eden Vakıflar Genel Müdürlüğünün yetkilileri hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?"