27 Eylül 2024 Cuma

Çekiç: Samandağ'da mahalle dayanışma evleriyle yaşamı yeniden kuracağız

Depremden en çok etkilenen bölgelerden olan Samandağ'da hala enkazlardan çıkarılmayan cenazeler bulunuyor. İlçe merkezinin büyük oranda boşaldığı Samandağ'da halk mahalle ve köylere yerleşmeye başladı. Çalışmalarını sona erdiren Samandağ Dayanışma Evi, mahalle dayanışma evlerinde halkla birlikte yeni yaşamı kurmayı amaçlıyor.

Maraş depremlerinin ardından Antakya'da yaşanan iki büyük depremde en fazla etkilenen bölgelerden olan Samandağ merkezi yıkılmış kent görünümünde. Yıkılan binaların sokakları kapattığı kentte çalışmaların oldukça yavaş ilerlemesi nedeniyle enkazlar hala sokak ortalarında. Yıkılma tehlikesi bulunan binalar da ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Antakya'nın Samandağ ilçesinde de arama kurtarma çalışmaları ilk günlerde yapılmazken, enkazlarda hala çıkarılmaya cenazeler bulunuyor.

Depremin ikinci gününde Samandağ'da Jan ve Suphi Beyluni Anadolu Lisesi bahçesinde kurulan Samandağ Dayanışma Evi, çalışmalarını tamamlayarak mahalle dayanışmaları kurma kararı aldı. Samandağ Dayanışma Evinden Sinan Çekiç ile taşınmakta oldukları lisenin bahçesinde görüştük.

'HALK KADERİNE TERK EDİLDİ'
Depremin ikinci gününde Kocaeli'den Samandağ'a geldiğini, diğer gönüllülerle birlikte dayanışma evini kurarak çalışmalara başladıklarını aktaran Çekiç, depremden sonra devletin politikasının halkı kaderine terk etmek olduğunu söyledi. "Halk kaderine terk edildi. İnsanlar kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalıştı. Ben de Kocaeli'den buraya gönüllü olarak geldim. 15 gün boyunca ciddi bir dağıtım örgütledik. Giysi, battaniye, AFAD'ın izin verdiği ölçüde çadır dağıtımı yaptı" bilgilerini paylaşan Çekiç, halka çadır, giysi ve yiyecek dağıtmayan AFAD'ın gelen yardımları engellediğini de aktardı.

'YAŞAMI YENİDEN HALKLA BİRLİKTE KURMAK İÇİN MAHALLELERDE ÖRGÜTLENİYORUZ'
Dağıtımların ilk günlerdeki gibi sürmesinin mümkün olmadığını belirten Çekiç, "Mahallelere dayanışma evleri kurmak üzerine fikir geliştirdik. Mızraklı, Tekebaşı, Girne, Mağaracık, Deniz'de dayanışma evlerimiz var. Burada oluşan gücün oralara dağılımı söz konusu oldu. Akut dönemdeki çadır, ısınma, giyim gibi ihtiyaçları çözdükten sonra, burada yaşamın nasıl devam edeceği, yaşamın yeniden nasıl kurulacağı sorusu daha fazla gündeme gelmeye başladı" dedi. Kentteki güçlerin organize olarak bu soruya çözüm üretebileceğini vurgulayan Çekiç, "Bu cevabı mahallelerde örgütlemeye çalışıyoruz" diyerek mahalle dayanışma evleri çalışmasına işaret etti.

Çadır mahalleler, konteyner mahaller örgütlemeyi planladıklarını aktaran Çekiç, "Burada insanlar kendi evlerinin önlerini terk etmiyorlar. Mahallelerde nüfus artmış, daha fazla insanlar gelmiş durumda. Samandağ, Antakya halkı kendi toprağına bağlı bir halktır. Burayı terk etmeyen insanlara da burada yeniden yaşamı var etme tablosu sunmamız gerekir. Bunu da burada yaşayan halkla birlikte yapmamız gerekiyor" diye ekledi.

Eğitimin ciddi bir sorun olduğunu buna çözüm üretmek için de mütevazı çalışmalar yapmaya çabaladıklarını aktaran Çekiç, Girne mahallesinde bir dershane kurdukları bilgisin verdi. Eğitimin ciddi bir sorun olduğunun farkında olduklarını söyleyen Çekiç, "Örgütleyebildiğimiz güç doğrultusunda bu soruna da bir çözüm üretmeye çalışacağız" yanıtını verdi.

Depremin 27. gününde Jan ve Suphi Beyluni Anadolu Lisesi bahçesinde görüştüğümüz Çekiç, Samandağ Dayanışma Evinin faaliyetlerini tamamen sona erdireceklerini ve artık mahallelerde kurulan dayanışma evlerinde olacaklarını söyledi.