27 Eylül 2024 Cuma

'Çapa Tıp Fakültesi depreme dayanıklı hale getirilmelidir'

Çapa Tıp Fakültesi'nde görev yapan sağlık emekçileri ve öğrenciler, fakülte ve hastane binalarının ağır hasarlı olduğuna dikkat çekti ve depreme dayanıklı hale getirilmesini istedi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi binalarının depreme dayanıksız olduğuna dikkat çeken sağlık emekçileri ve öğrenciler, Çapa Temel Bilimler binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını SES Çapa İşyeri Temsilcisi Ersoy Adıgüzel okudu. Yaklaşan İstanbul depremine dikkat çeken Adıgüzel, 2019'da bazı binalara ağır hasarlı raporu verildiği ve binaların mühürlendiği, ancak sonrasında hiçbir güçlendirme çalışması yapılmadan binaların tekrar kullanıma açıldığına dair iddialara işaret etti.

Monolog binasının bodrumundaki kolonlarda gözle görülen çatlaklar olduğunu kaydeden Adıgüzel, şöyle devam etti: "26 Eylül 2019 tarihinde 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra binalarla ilgili düzenlenen hasar raporlarının, itiraz edildiyse verilen diğer rapor örneklerinin paylaşılmasını istiyoruz. Binalarla ilgili şu ana kadar deprem dayanıklılık kontrolü yapılmış mıdır? Yapıldıysa test sonuçlarının paylaşılmasını istiyoruz. Bu binalarla ilişkili denetimler sonucunda riskli olduğu raporlarla belirtilmişse ivedilikle tüm sağlık çalışanlarının ve hastaların tahliyesini talep ediyoruz."

Çapa Tıp Fakültesi binalarında yeniden depreme dayanıklılık testi yapılmasını isteyen Adıgüzel, Hasdal yerleşkesinde inşaatın hala tamamlanmamış olmasına tepki gösterdi. Adıgüzel, "Gereğinin ivedilikle yapılmasını ve söz verilen tarihte inşaatın tamamlanmasını istiyoruz. Kaygı ve korkularımızı gidermenin en somut karşılığı güvenli çalışma ortamı sağlamak olacaktır. Üniversite yönetiminden ve devletimizden çalışanların, öğrencilerin ve hastaların can güvenliğini sağlayacak önlemler almasını ve güvenli binalarda hizmet vermemiz için net, somut olarak harekete geçmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından açık hava toplantısı düzenlenerek Çapa'nın depreme hazır olup olmadığı üzerine konuşuldu, talepler dile getirildi.