26 Eylül 2024 Perşembe

Çadır verilmeyen kanser hastası enfeksiyon kaparak yaşamını yitirdi

Depremden büyük bir yıkım yaşanan İslahiye'de akciğer kanseri hastası Şehmus Kurt ve ailesine yaptıkları başvurulara rağmen konteyner verilmedi, çadır ise çok geç getirildi. Bir ahırda kalmak zorunda bırakılan Kurt, enfeksiyon kaparak yaşamını yitirdi.

Maraş merkezli depremlerde büyük bir yıkıma uğrayan Antep'in İslahiye ilçesine bağlı Altınüzüm Mahallesinde yaşayan kanser hastası Şehmus Kurt (58), enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirdi.

Mezopotamya Ajansı'nın (MA) haberine göre, Kurt ailesi depremden sonraki ilk bir hafta yer bulamadı ve ön tarafı açık bir ahırda kalmak zorunda kaldı. Bu süreçte enfeksiyon kapan akciğer kanseri hastası Şehmus Kurt'un durumu giderek ağırlaştı ve 14 Mart'ta yaşamını yitirdi.

MA'ya konuşan Şehmus Kurt'un kızı Revan Gülizar Doğan, depremin ilk saatlerinde yağmur ve kar altında açık alanda kaldıklarını, babasının rahatsızlanması üzerine buldukları bir ahıra girdiklerini anlattı. Kendi imkanlarıyla palet ve halı bularak ahırı korunaklı bir hale getirmeye çalıştıklarını kaydeden Doğan, muhtarı arayıp çadır istediklerini ama çadır olmadığını söyledi. "Babam rahatsız diye yetkililer bize ulaştı. Biz çadır ya da konteyner gönderin dedik. 'Konteyner göndereceğiz' dediler ama göndermediler. Biz de kendi imkanımızla bir şeyler yapmaya çalıştık" ifadelerini kullanan Doğan, babasının rahatsızlığının artması üzerine otobüsle önce Antakya, sonra Adana'ya hastaneye götürdüklerini ve yoğun bakıma alındığını anlattı.

7-8 gün yoğun bakımda kalan babasının yürüyemez hale geldiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti: "Böbrek ve bağırsakları enfeksiyon kaptığı için sarılık geçirdi. Babam hastaneden çıktı, o zaman da çadırımız yoktu. Daha sonra Kızılay çadır verdi. Ama o da su damlatıyordu, bu nedenle babam gelemedi. Halam Hatay'da kalıyor, biz de babamızı tekrar oraya götürdük. Orada da sürekli hastaneye gidip geliyordu. Hatay'dan köye gelmek istedi. Köye geldi, iki gün kaldı, durumu kötüleşince tekrar Adana'ya götürdük. Birkaç gün kaldı. Oradan tekrar Hatay'a halamın evine götürdük. En son 14 Mart'ta babam Hatay'da yaşamını yitirdi."

Babası hayattayken konteyner almak için başvuru yaptıklarını ve yetkililerin kendilerine hiçbir dönüş yapmadığını söyleyen Doğan, ailesinin hala çadırda kaldığını dile getirdi. Doğan, "Babam yaşamını yitirdi, yine kimse gelip sormadı. Aslında ilk 3 gün buraya kimse gelmedi. Eğer gelselerdi belki birçok insan yaşıyor olurdu. Belki de çoğu insan donarak öldü. Çünkü hava çok soğuktu. En azından bir hafta sonrasında insanlara çadır getirebilirlerdi. Şu an herkesin psikolojisi bozulmuş. Özellikle çocukların psikolojisi bozulmuş. Bu konuda bizlerin desteğe ihtiyacı var. Bu saatten sonra hiçbir şey o günleri affettirmez" ifadelerini kullandı.