27 Eylül 2024 Cuma

Buldan'dan Erdoğan'a: Halk bizimle bu işten vazgeç

Anayasaya göre Erdoğan'ın 3. kez aday olamayacağının altını çizen HDP Eş Genel Başkanı Buldan, iktidarın savaş politikalarına, ülkeye yaydığı mutlak tercide karşı mücadeleyi sürdürdüklerini dile getirdi. HDP'ye yönelik saldırılara karşı başlattıkları "Hazinem Halkımızdır" kampanyasının çığ gibi büyüdüğünü, öğrencisinden yaşlısına gördükleri desteği aktaran Buldan, iktidara en büyük cevabı halkların vereceğini vurguladı. Buldan, "Bu güçlü iradenin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Çünkü zafer umut edenlerindir, zafer inananlarındır, zafer sizlerindir."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. AYM'nin başvurularını reddettiğini söyleyen Buldan, bu kararın tamamıyla sarayın baskısı altında alındığını da ekledi. AKP-MHP kumpas ittifakının AYM eliyle seçim sürecine siyasi müdahalede bulunma hazırlığı içerisinde olduğunu söyleyen Buldan, "O nedenle kapatma davasına hazine bulmuş gibi dört elle sarıldıklarını hep birlikte gördük. Bir günde gizli tanık buldular" dedi.

'HALKIN İRADESİ SİZİ YENECEK'
"AYM'nin kayyum gibi hareket eden iktidarın küçük ortağı da şunu iyi bilsin ki sizin siyasetiniz çökecek, HDP daha da güçlenerek yoluna devam edecektir. HDP sandığınız gibi küçük bir lokma değildir. Boğazınızda kalacak bir lokmayla bir an önce vazgeçin. Bizi kendinizle kesinlikle kıyaslamayın" diyen buldan, HDP'nin mücadele geleneği ve Kürt halkının tarihi boyunca böyle oyunlar ve tuzaklarla baş ettiğini hatırlattı. Seyid Rıza'nın idama götürülürken ki sözlerini anımsatan Buldan, "Ben de diyorum ki Kürt halkı ve dostları hilelerinizle de faşizminizle de baş edecek, tuzaklarınızı bir bir bozacak bu örgütlü güce sahip iradesi sizi kesinlikle yenecek" ifadelerini kullandı.

'AÇLIK VE YOKSULLUĞUN ÜSTÜ SAVAŞ SİYASETİYLE ÖRTÜLMEK İSTENİYOR'
HDP'siz bir seçim sürecinin asla olamayacağının altını çizen Buldan, buna yeltenenlerin tasarılarının, planlarının çöp olacağını dile getirdi. AKP-MHP iktidarının seçim çalışmalarının siyasi kumpaslar ve savaş politikaları olduğunu belirten Buldan, "Seçim meydanlarında halka verecebilecekleri bir vaatleri kalmamıştır. Halkın sorunlarına yönelik bir çözümleri hiç yoktur. Topluma yaşattıkları açlığın, yoksulluğun üzerini savaş siyasetiyle örtmek istediğini biliyoruz. Tüm kamuoyu ve muhalefet özellikle bu gerçeğin farkına varmalıdır" dedi.

'İMRALI HUKUKUN SIFIR NOKTASIDIR'
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride dikkat çeken ve bu hukuksuzluğun tüm ülkeye yayıldığını dile getiren Buldan, "Mesele sadece İmralı değil bütün ülke, tüm Türkiye halklarıdır, tüm siyaseti kuşatan karanlık sistemi İmralı tecridi üzerinden yürüttüklerinin farkındayız. Hukuk ve anayasa Ankara'da askıdadır, askı altına alınmıştır. İmralı sistemiyle devreye sokulan özel hukuk ve anayasa, tecrit anayasasıyla ülkeyi yönettiklerinin farkındayız. İmralı hukukun sıfır noktasıdır" ifadelerini kullandı.

'EN BÜYÜK SAVAŞ KARŞITLIĞI KOALİSYONU OLUŞMALI'
Seçim sürecine tecrit ve çürüme ortamında girdiklerini belirten Buldarn, AKP-MHP'nin kendi koltuklarını sağlama almak için devreye sokmaktan kaçınmayacağı savaş politikalarını boşa çıkarmanın yolunun en büyük savaş karşıtlığı koalisyonunu oluşturmaktan geçtiğini de kaydetti. Seçimlerin ve sandık güvenliği için Demokrasi İçin Birlik'in de çağrısına kulak verilmesini söyledi.

'EYT'LİLERİN MAAŞLARINI YANDAŞLARA AKTARACAKLAR'
Ne bu ülkede ne de komşu ülkede savaş istemediklerini, ülke kaynaklarının savaşa ayrılmasını istemediklerini kaydeden Buldan, şöyle devam etti: "EYT'lileri sürekli oyaladıklarını görüyoruz. Ocak ayı itibariyle yasalaşsaydı 12 milyar 650 milyon lira hesaba yatacaktı. Yapmadılar. Martta maaşlar yatacak diye laf ediyorlar, şubat maaşına da çöktüklerinin farkındayız. O parayı yandaşlarına aktarmak için seçim kampanyalarını yürütmek için troll ordularını beslemek için kullandıklarını herkes biliyor, bunu kullanmaya da devam edeceklerini biliyoruz. Buradan özellikle çağrı yapmak istiyorum EYT yasalaştığında maaş hesaplaması ve ödemesi 1 Ocak itibariyle yapılmalı, EYT'lilerin hesabına yatırılmalıdır. Saray'ın koruma giderlerine ayrılan aylık tam 43 milyon liradır. Bu her ay 5 binin üzerinde asgari ücretlinin maaşıdır. Halkın sofrasından çalınan ekmek buralara harcanmaktadır. Örnekler daha da çoğaltılabilir. Bütçe hesaplamaları tamamen kendi hanedanlıklarının sefası içindir."

'ANAYASAYA GÖRE ERDOĞAN YENİDEN ADAY OLAMAZ'
AKP-MHP iktidarının Erdoğan'ı yeniden aday göstermek için uğraştıklarını söyleyen Buldan, Erdoğan'ın Anayasaya göre 3. kez aday olamayacağını olduğu takdirde meşruluğunun bulunmayacağının altını çizdi. Erdoğan'ın "2018 sistem sıfırlandı" sözlerini hatırlatan Buldan, "Sıfırlamak için kendinizi bu kadar yormanıza gerek yok halk zaten sizi sıfırlayacak sandıklarda. Anayasayı sağa sola bükerek aday olacağınıza gelin bu işten vazgeçin çünkü sandıklarda halkın iradesini asla bükemeyeceksiniz. Cumhurbaşkanı olamayacaksınız, halk size sandıkta izin vermeyecek" dedi.

'BU SEÇİMLER ÇOK ÖNEMLİ'
"Biz onlardan daha büyüğüz yeter ki yan yana gelelim, meydanlarda büyüteceğimiz gücü sanıklara taşıyalım ve bu devranı hep birlikte sona erdirelim" diyen Buldan, sadece cumhurrbaşkanlığı ve meclis seçimlerine değil bu ülkenin nasıl olacağına karar verilecek bir seçim süreci olduğunu belirtti .

'GELECEĞİ BİZ KURACAĞIZ'
Bu seçimlerde emeği ve alınterini savunanlar ile emek sömürüsünü kader haline getirmek isteyenlerin mücadele edeceğini bir seçim olacağını kaydeden Buldan, Emek ve Özgürlük İttifakına işaret etti. Tüm ülke halklarına seslenen Buldan, "Kendi gücümüzle kendi mücadelemizle yeniyi emekten ve özgürlükten yana olanı yeni bir yaşamı beraber kazanabilir, beraber inşa edebiliriz. Bu birliktelik geleceğin kesinlikle kurucu gücüdür. Geleceği biz kuracağız" çağrısı yaptı.

'KAMPANYAMIZ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR'
Başlattıkları "Hazinem Halkımızdır" kampanyasının çığ gibi büyüdüğünü aktaran Buldan, şu örnekleri sıraladı: "İlk bağışçımız 20 TL ile 'öğrenciden bu kadar' diyen kardeşimiz Özgür. Van'da bir anne partimize ulaşarak HDP ile dayanışmak için iki koyununu sattığını ifade etti. Kocaeli'den bir ailenin çocukları karne harçlıklarını yollamışlar, arkadaşlarımız görüştü geleceğe umut olan bu çocuklara hepimiz adına başarı sözü verdi. Bu sözü bu kürsüden de vermek istiyorum. O kadar çok mesaj ve destek geliyor ki Hakkari'de bir anne tüm il binası için keledoş yapmış. Annemizin eline sağlık emeği var olsun. Kumbarasını bağışlama kararı alan küçük Rojava'nın gözlerinden öpüyorum. Kafede çalışan öğrenci yevmiyesinin yarısını göndermiş bir başka öğrenci 'bu akşam ki çay paramız partimize' diye yatırmış. 'Yemin ederim son paramdı' diyen arkadaşa sesleniyorum vallahi onların da son seçimidir artık. 'Öğrenciyim idare edin' dedikten sonra 'en güzel ve en iyi yarınlara diyen kardeşimizi iyi bilsin ki tüm mücadelemiz bunun içindir. Sizlere iyi bir yarın için çabaladığımızı bilin istiyoruz. Sadece HDP'liler değil destek verenler özellikle dayanışma içinde olan çok farklı kesimler de var. Bizlerle dayanışma içinde olan ve olmak isteyen dostlarımız çok fazladır bunun farkındayız. Dayanışmalarını safımız demokrasiden yana diyerek yürüttüklerini de biliyoruz. Hep birlikte kazanmanın yolu budur ve kazanacağız da."

'ZAFER İNANLARINDIR'
Okul harçlığını, son parasını partisine bağışlayanları kumpasçıların engelleyemeyeceğini, kendi örgütlülüğüne ve özgücüne güvenen, sahip çıkan bir halkı asla vazgeçiremeyeceklerini kaydeden Buldan, sözlerini şöyle tamamladı: "Her yer HDP'nin dayanışma gücüdür; tekstiller, sokaklar, beldeler, fabrikalar, esnaf caddeler ve okullardan gelen sesleri duyuyoruz. Bu destek bu inanç gösteriyor ki gelecek çoktan kazanılmıştır. Bu güçlü iradenin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Çünkü zafer umut edenlerindir, zafer inananlarındır, zafer sizlerindir."