27 Eylül 2024 Cuma

Buldan: Ne pahasına olursa olsun yardımları halka ulaştıracağız

Depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak, malzemeleri dağıtmak için Pazarcık'ta kullanılan depoya kayyum atanmasına ilişkin açıklama yapan Buldan, iktidarın ilk günler ortada olmadığını, gönüllerin halkın ihtiyacını karşıladığını hatırlattı. "Ne pahasına olursa olsun, yardımları halkımıza ulaştıracağız" diyen Buldan, kamuoyuna bu duruma ses çıkarma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki Hasankoca köyünde bulunan ve yardım malzemelerinin toplandığı, dağıtıldığı depoya yönelik baskın ve malzemelere el konmak istenmesine ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklama yaptı.

'YILLARDIR DEVAM EDEN KAYYUM ANLAYIŞI'
Diyarbakır'da yapılan açıklamada Buldan, depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde olduklarını, halkla dayanışma içinde olduklarını ancak on gündür ne devlet, ne asker ne de mülki amirlerin ortada olmadığını hatırlattı. İlk andan itibaren HDP'nin topladığı yardımları halka ulaştırmasının engellenmeye çalıştığını hatırlatan Buldan, "Ancak bugün Pazarcık'ın kaymakamı, mülki amirlerle birlikte yardımların toplandığı depoyu basarak orada çalışma yürüten arkadaşlarımız 'burayı bize teslim edersiniz; dağıtılacak eşyaları, malzemeleri bizler dağıtacağız yoksa hepinizi gözaltına alırız' diye tehdit ettiler. Bu anlayış yıllardır devam eden kayyum anlayışıdır" dedi.

'NE PAHASINA OLURSA OLSUN YARDIMLARI HALKIMIZA ULAŞTIRACAĞIZ'
İktidara seslenen Buldan, şu uyarıyı yaptı: "Bu akıl tutulmasıdır. İnsanlar açlıktan, soğuktan, depremden, büyük bir felaketi yaşarken yardımları engellemek kimsenin haddine değildir, kimsenin de buna hakkı yoktur. Ne pahasına olursa olsun bizlere ulaştırılan bütün yardımları, malzemeleri halkımıza ulaştırmak için büyük bir mücadele vereceğiz. Dolayısıyla bu yapılan baskının, engellemenin kayyum atamanın hiçbir şekilde izahı yoktur."

'YARDIMLARI KENDİ YAPIYORMUŞ GİBİ BİR ALGI YARATMASINA İZİN VERMEYELİM'
Kamuoyuna da çağrı yapan Buldan, "Bundan sonra bu tür girişimlerin devam edeceği kaygısı taşıyoruz. Yapılan bütün yardımların engellenme kaygısı taşıyoruz çünkü iktidar ilk iki gün Türkiye kamuoyuna vermiş olduğu algıyla yeni bir süreç başlatmak istiyor. Bunu da bizim yaptığımız çalışmalar üzerinden, HDP'nin ya da sivil toplum örgütlerinin, başka partilerin yardımlarını engelleyerek kendi yapıyormuş gibi bir algı yaratmasına izin vermeyelim."

'TIRLARDAKİ MALZEMELER AFAD TARAFINDAN EL KONULMUŞ'
AFAD'ın da yardımlara el koyduğunun altını çizen Buldan, "Siirt ve Batman'dan gelen özellikle içinde odun, yakacak olan tırların engellenmesi ve el konmasını kabul etmiyoruz. Antep'e giden tırlar AFAD tarafından durdurulmuş, aynı zihniyetle bu yardımlara, malzemelere el konmuş" dedi.

'YARDIM ETMİYORSUNUZ BARİ YARDIM EDENLERİ BIRAKIN'
Bu yapılanların yardımların azalmasına neden olacağını söyleyen Buldan, bunun önüne geçmek için ihtiyaçların sahiplerine ulaşmasına yönelik engelin sona ermesini istedi. Buldan, şöyle devam etti: "Bu algınızı, anlayışınızı yerle bir edeceğiz. Böyle bir anlayış ülkenin neresinde görülmüş. Yardıma muhtaç insanlara giden malzemelere el koyman kimin vicdanına, hangi anlayışa sığar. AKP hükümeti ve ortağıyla birlikte ortada görünmeyen, hiçbir şekilde yardım eli uzatmayan partilere sesleniyorum; bari bırakın yardım edenler bu insanların yanında olsun. Bu yaraları birlikte saralım ama siz buna müsaade etmiyorsunuz. Biz yardımlarımızı halkımıza ulaştıracağız ne pahasına olursa olsun. Onları hiçbir şekilde soğuğa, açlığa, doğal afetlerde zarar görme şeklinde muhtaç bırakmayacağız."

'HER TÜRLÜ SEFERBERLİĞİ SÜRDÜRECEĞİZ'
İktidarın bu zihniyetinin Türkiye halklarının ve kamuoyunun bilmesi gerektiğinin altını çizen Buldan, "Diğer siyasi partilerin de muhalif partilerin de kendisine insanım diyen herkesin bu duruma karşı çıkması ve bu konuda mutlaka söz söylemesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Gün dayanışma günüdür, gün birbirimizin elini tutma günüdür. Gün AKP'nin ve ortağının kendi anlayışı ve zihniyetini Türkiye halklarına, Türkiye kamuoyuna mal etme zihniyetini yerel bir etme günüdür. Yalanlarının, hilelerinin, talanlarının ülkeyi ne hale getirdiğini on günde gördük. Depremde insanların yanında olmayan, enkazın altında bırakan, soğukla, susuzlukla, açlıkla baş başa bırakan bir anlayışın karşısında her türlü seferberliği yapmak için çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.