27 Eylül 2024 Cuma

Buldan: Enkaz altından çocuk seslerinin gelmesi kader değildir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, depremde ortaya çıkan tablonun AKP'nin ülkeyi nasıl yönettiğinin fotoğrafı olduğunu söyledi, "Enkazın altından insanların çocuklarının seslerinin gelmesi kader değildir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, depremin merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret etti. Buldan, ilk olarak Fatih Mahallesi'nde Silopi Belediyesi'nin kurduğu çadırda halkla bir araya geldi. Depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyen Buldan, bu zor süreçte insanları dayanışmanın ayakta tuttuğunu söyledi.

Deprem bölgelerinin tamamına gitmeye çalıştıklarını belirten Buldan, Adıyaman'da da ağır bir yıkım olduğunu insanların tıpkı Pazarcık'ta olduğu gibi acılarıyla baş başa bırakıldığını söyledi.

Devletin depremin ilk iki gününde insanları kaderlerine terk ettiğini, arama-kurtarma çalışmalarının sınırlı düzeyde yapıldığını aktaran Buldan, "Enkazın altından insanlar çocuklarının, kardeşlerinin, annelerinin, babalarının seslerini duymasına rağmen kurtarılamadı. Bu fotoğraf Türkiye tarihine geçti. AKP hükümeti ortağıyla birlikte bu felaketin yaşandığı günden beri insanları kaderleriyle baş başa bıraktı. İmar affı çıkarmak bir kader değildir. Enkazın altında insanların çocuklarının seslerinin gelmesi bir kader değildir. İlk iki günde hiçbir şekilde müdahalenin yapılmaması da bir kader değildir. Bütün bunlar iktidarın bu ülkeyi nasıl yönettiğinin bir fotoğrafıdır" şeklinde konuştu.

'DEPREM VERGİLERİ NEREYE HARCANDI'
Toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığını soran Buldan, iktidarın bu soruya yanıt vermediğini hatırlattı. İktidarın yandaşlarına, çetelerine bu paraları aktardığını söyleyen Buldan, "Acımızın çok büyük olduğu ve öfkemizin de büyük olduğu bir süreçteyiz. Bu doğal afet karşısında çok şey yapılabilinirdi. Ancak onların yaptığı tek şey, OHAL ilanıyla birlikte sosyal medya kısıtlaması yapmak, insanlara yardım yapanlara öfke duymak, hakaret etmek, parmak sallamaktan başka bir şey değildi. Bunu 5 gün içinde bir kez daha gördük. Bu ülkenin cumhurbaşkanı, 3 gündür doğal afetin, depremin yaşandığı yerleri geziyor ve her açıklamada yardım edenlere, seferberlik ilan edenlere hakaret etmekten, parmak sallamaktan başka bir şey yapmıyor. Çünkü ne söyleyecek, ne sorulacak sorulara cevap verecek durumları kalmadı. AKP iktidarı enkazın altında kaldı. Belki bizler canlarımızı yitirdik, sevdiklerimizi yitirdik ama esas enkazın altında kalan AKP ve küçük ortağıdır. Bunun başka bir açıklaması yok" dedi.

'DAYANIŞMA HEPİMİZİ YAŞATIR'
HDP'nin milletvekilleri, il ve ilçe örgütleriyle halkın ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olduğunu aktaran Buldan, kayyum atanmayan ellerinde kalan 2 ilçe, 4 belde belediyesinin kısıtlı imkanlarına rağmen halkın yanında olduklarını söyledi. Buldan şunları söyledi: "Belediyelerimiz elimizde olsaydı, bugün bu yaşanan tabloyla karşı karşıya kalmayacaktık. Ancak yine de bütün kurullarımızla, elimizde kalan 6 belediyemizle, milletvekili arkadaşlarımızla, gönüllü yoldaşlarımızla, hep birlikte bu yaraları sarmaya devam edeceğiz. Dayanışma hepimizi yaşatır. Dayanışmayı devam ettireceğiz."

Buldan, beraberindeki heyetle birlikte yıkımın olduğu mahallelerde halkı ziyaret ettikten sonra yardımların toplandı alana giderek halkı dinledi. Silopi Belediyesinin kurduğu çadırda yemek dağıtımına katılan Buldan, Alevi Kültür Derneği Pazarcık Şubesi'ni de ziyaret etti. Halkın dinleyen Buldan, yaşanan sorunların giderilmesi için partisinin Kriz Koordinasyon Merkezi'nin harekete geçeceğini söyledi.