27 Eylül 2024 Cuma

Buldan: Delillerin ortadan kaldırılması suçtur

İskenderun Kriz Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, vücut bütünlüğü bozulmadan cenazelerin enkazların altından kaldırılmasının dini, vicdani ve ahlaki bir gereklilik olduğunu kaydetti. Öte yandan enkazların kaldırılmasının daha sonra delil olarak sunulacak malzemelerin ortadan kaldırılmasının da büyük bir suç olduğunu belirten Buldan, dayanışmanın, örgütlülüğün ve mücadelenin önemine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet Antakya'ya gidiyor. İlk olarak İskenderun'a geçen Buldan'a Kürt siyasetçiler Ahmet Türk, Sırrı Sakık, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerin eşbaşkanları, başkanları ve sözcüleri eşlik etti.

İskenderun Kriz Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan Buldan Antakya başta olmak üzere bütün kentlerde hala eksiklerin olduğunu belirtti. İnsanların enkaz başında cenazesinin çıkmasını beklerken bir yandan da eksi dereceye düşen gecelerde üşümenin ve buna benzer mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çeken Buldan, "Çadır eksikliğinin özellikle çok fazla olduğu ısınma ve barınmanın çok fazla yaşandığı bu kentte feryatları duyuyoruz. Çadıra ve barınmaya ihtiyaç var. Enkazın altından insanların çıkarılmasına ihtiyaç var. İlk günlerde hiçbir şekilde müdahale edilmeyen iş makinalarının olmadığını bu kentte bugün bakıyoruz ki iş makinaları enkazları kaldırmak için sıraya girmişler. Depremzedelerin yakınlarının enkazın altında bırakılanların feryadı özellikle cenazelerine bir an önce kavuşmak ve bu cenazelerin vücut bütünlüğünün bozulmadan dini vecibelerin yerine getirilerek gömülmesi, defnedilmesidir. Fakat öyle bir şeyle karşı karşıyayız ki o gün ortada olmayanlar bugün bir seferberlik içerisinde iş makinalarını enkazların olduğu yerde kullanmaya başlamışlar. Buradan uyarıyoruz, vücut bütünlüğü bozulmadan o cenazelerin enkaz altından çıkarılması, dini, vicdani ve ahlaki olarak bir gerekliliktir. Yine bunun yanında hukuki anlamda da özellikle enkazların kaldırılmasının, daha sonra bizlere delil olarak sunulacak olan malzemelerin ortadan kaldırılmasının da büyük bir suç olduğunun altını önemle çizmek istiyorum. Bunlar gerçekleştirilmeden enkazın kaldırılmasının büyük bir suç olduğunu ifade ediyorum" dedi.

Mücadelenin ve örgütlülüğün, dayanışmanın önemine işaret eden Buldan, AKP ve MHP iktidarını göndereceklerini söyledi.