27 Eylül 2024 Cuma

Buldan: Cezaevleri hepimizin sorunudur

Diyarbakır'da katıldığı kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, hasta tutsaklar ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. "Katledenler dışarıda, katiller yargılansın diyen, demokrasi isteyenler içeride" diyen Buldan, herkesi hapishaneler konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır'da gerçekleştirilen MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu'nun 1. Olağan Kongresine katılarak konuşma yaptı. 

Çığ felaketinde dolayı başsağlığı dileklerini ileten Buldan, "Tedbir alınmaması sonucu insanların hayatını kaybetmesi bu iktidarın sorumluluğu altındadır" dedi.

‘CEZAEVLERİ HİÇ BU KADAR DOLU OLMAMIŞTI'
MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu'nun kongresini selamlayan Buldan, hapishanelerde hak ihlali ve işkencenin arttığını söyledi. Cumhuriyet tarihi boyuncu hapishanelerin hiç bu kadar dolu olmadığını belirten Buldan, "Biz biliyoruz ki, cezaevleri yoluyla bu insanlar etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor. Bu topraklarda yaşanan acılardan bahsettik, bu topraklarda ödenen bedellerden bahsettik, insanlık dışı nice uygulamalara bu toprakların tanıklık ettiğinden bahsediyoruz. Ama en fazla hak ihlali, en fazla acı, en fazla bedel cezaevlerinde gerçekleşiyor ve ödeniyor. Bugün cezaevlerinde en yüksek doluluk oranlarının olduğu bir dönemi yaşıyoruz" diye kaydetti.

İktidarın, hak iddia eden, barış, demokrasi ve özgürlük isteyen, eleştiren herkesi hukuksuz ve haksız bir şekilde tutukladığı için hapishanelerin bu kadar dolu olduğunu vurgulayarak, "Hiçbir suçu yokken, hiçbir suç işlememişken; barış, demokrasi ve özgürlük talepleri için bugün insanları cezaevlerinde rehin tutmak bu iktidarın görevi olmuştur. Böyle bir zihniyetin, böyle bir anlayışın Türkiye demokrasisi içinde asla yeri olamaz" dedi.

‘KATLEDENLER DIŞARIDA, DEMOKRASİ İSTEYENLER İÇERİDE'
Buldan, şunları söyledi: "İşte biz AKP hükümetinin yaptıklarına bakarken, Kürt halkı olmak üzere bu ülkede yaşayan, Türkiye toplumuna dayattıkları ve yaptıklarına bakarken, ilk önce önümüze koyacağımız resim, cezaevi resmidir. Roboski, Ankara Gar, Suruç katliamları ile Berkin, Uğur ve Ceylan'ın katilleri dışarıdayken, 17 bin faili meçhul cinayetini gerçekleştirenler bugün dışarıdayken barışı, adaleti ve demokrasiyi isteyenler ne yazık ki içeride. İşte bu, Kürt halkına karşı uygulanan, Türkiye toplumuna karşı uygulanan bir düşmanlıktır."

‘TÜRKİYE TECRİT ALTINDA'
PKK Lideri Öclan'ın 21 yıldır İmralı'da tecritte yaşadığını hatırlatın Buldan, "Hükümetin, bu ülkeyi yönetenlerin canı istediği zaman, işlerine geldiği zaman İmralı'ya ya siyasi heyetleri ya da avukatları göndermesi, ama işine gelmediği zaman bu görüşmeleri bitirmesi, bir AKP anlayışı olarak karşımıza çıkıyor. Tecrit bir insanlık suçudur. Bugün cezaevlerinde ailesi ve avukatları ile görüşen her tutuklu ve hükümlü için yasa ne ise, Sayın Öcalan için de yasa odur. İmralı Cezaevi başta olmak üzere, bugün bütün Türkiye tecrit altındadır" şeklinde konuştu.

Hapishanelerdeki hasta tutsakların durumuna da dikkat çeken Buldan, iktidarın, hapishanelerde yaşanan ölümleri seyrettiğini söyledi. 

"Cezaevleri hepimizin sorunudur" diyen Buldan, bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını belirterek, duyarlılık çağrısı yaptı.