29 Eylül 2024 Pazar

Buldan: Bu ülke AKP ve MHP'ye mecbur değildir

Iğdır'da partisinin düzenlediği halk buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Habip Eksik'e yapılan polis saldırısının tüm HDP'ye dönük olduğunu vurgulayarak, halkların bu saldırıyı düzenleyen AKP-MHP iktidarına mecbur olmadığını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Iğdır il binası önünde düzenlenen halk buluşmasına katıldı. Buldan, Ankara'da HDP milletvekillerinin aracıyla bir taksi arasında gerçekleşen trafik kazasında yaşamını yitiren taksi şoförü için rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileyerek sözlerine başladı.

9 Ekim'de PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük komploya ilişkin Yüksekova'da yapılan yürüyüşte HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik'e dönük polis saldırısına tepki göstermek, Iğdır halkının Habip Eksik'e sahip çıktığını göstermek için burada olduklarını belirten Buldan, polislerin saldırıyı bilerek, isteyerek, planlı ve örgütlü bir şekilde gerçekleştirdiğini söyledi.

Saldırı sonucu Eksik'in bacağının 3 yerinden kırıldığını ve hastaneye kaldırıldığını hatırlatan Buldan, şöyle devam etti: "Bu saldırı Habip Eksik şahsında HDP'ye yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırı Habip Eksik şahsında Kürtlere yapılan bir saldırıdır. Ama aynı zamanda Kürt düşmanlığıdır. Biz protesto yapmayı, basın açıklaması yapmayı ya da herhangi bir konuda düşüncelerimizi açıklamayı izin alarak yapmak zorunda değiliz. Çünkü biz her yerde, Türkiye'nin her karış toprağında; Türkiye'nin demokratikleşmesi için, Türkiye'nin barışı için, demokratik siyaset hakkımızı kullanmak üzere bunları yapıyoruz."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere tüm devlet erklerinin bu saldırıyı sahiplendiğine ve normalleştirmeye çalıştığına dikkat çeken Buldan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un hala bu saldırıya ilişkin açıklama yapmamasına tepki gösterdi. 

Her gün çete ve mafya mensuplarıyla fotoğrafları çıkan İçişleri Bakanının "Size demokratik siyaset hakkını bu şekilde kullandırtmayız" şeklindeki sözlerini hatırlatan Buldan, "Demokratik siyaset hakkı lafını en son ağzına alacak kişi bu ülkenin İçişleri Bakanıdır. Biz sizden icazet alacak bir parti değiliz. Biz sizin emirleriniz doğrultusunda siyasetimizi belirleyecek bir parti de değiliz" dedi. Buldan, HDP'nin bu ülkenin üçüncü büyük partisi olduğunu ve geleceğin iktidarına hazırlandığını vurguladı.

Erdoğan'ın "Türkiye ikinci bir yüzyıla giriyor ve bu ikinci yüzyılın adı Türkiye yüzyılı olacak" sözlerini hatırlatan Buldan, "İkinci yüzyılı Kürtlerin kemiklerini kırarak mı gerçekleştireceksiniz? İkinci yüzyılı Kürtleri inkar ederek mi gerçekleştireceksiniz? İkinci yüzyılı demokratik siyasete müdahale ederek mi gerçekleştireceksiniz" diye sordu.

İkinci yüzyılında Türkiye'de AKP ve MHP diye bir siyasi parti olmayacağını dile getiren Buldan, "Bu ülke AKP ve MHP'ye mecbur değildir. Bu ülke halkları AKP ve MHP'ye mahkum da değildir. Çünkü bu ülkede demokrasi güçleri var. Bu ülkede Emek ve Özgürlük İttifakı var. Emek ve Özgürlük İttifakı, daha da büyüyerek daha da genişleyerek Türkiye halklarına umudu, güveni, geleceği ve cesareti verecek olan tek ittifaktır" ifadelerini kullandı.

HDP'nin hiçbir saldırıya, fezlekeye, operasyona karşı susmayacağının altını çizen Buldan, "HDP susmaz, HDP susmayacak. Bunu herkes böyle bilsin" dedi.

Buldan, halk buluşması sonrası bölge esnafını ziyaret etti.