29 Eylül 2024 Pazar

Bozan'ın sağlığı ve yaşamı risk altına sokuluyor

Tedavi hakkı engellenen Dicle Bozan için düzenlenen 546. F Oturmasında, Bozan'ın tedavi hakkı engellenerek sağlığının riske edildiği kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu her hafta düzenlediği F Oturmasının 546.'sını ağır hasta tutsak Dicle Bozan için düzenledi. İHD önünde yapılan eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşınırken; "Tedavi haktır engellenemez", "546. F oturması ağır hasta mahpus Dicle Bozan serbest bırakılsın" yazılı pankartlar açıldı. 

Basın metnini okuyan İHD Şube Yöneticisi Ferit Barut, 2017 yılında ağır yaralı olarak yakalanıp ardından tutuklanan, hastanede bir bacağı diz altından ampute edilen ve kolostomi yapılan, ancak diğer bacağındaki şarapnel parçaları çıkarılmadan ve tedavisi  tamamlanmadan hapishaneye götürülen Dicle Bozan'ın bu hastalıklarının yanı sıra migren ve epilepsi hastası olup, epilepsi atakları nedeniyle sık sık baygınlık yaşadığını kaydetti. 

Barut, "Sık sık yaşadığı epilepsi krizleri nedeniyle tek başına tutulmaması gereken Bozan, Elazığ'daki tedavi imkanlarının yetersizliği nedeniyle 2018 yılında İzmir Menemen R tipi Hapishanesi'ne gönderilmiştir. Tek başına kalamayacak durumda olmasına rağmen burada tek kişilik hücrede tutulmuş ve gerekli tıbbi bakım sağlanmamıştır.  Kolostomi sonrası dışarı alınan kalın bağırsağının tekrar içeri alınması maksadı ile acilen yapılması gereken ameliyatı 9 ay boyunca geciktirilen Bozan ve aynı hapishanede tutulan iki diğer hasta mahpus Ergin Aktaş ve Abdullah Turan tedavi ve tıbbi bakım talebi ile açlık grevi yapmak zorunda kalmış ve ameliyat sonrası kendilerine bakım sağlayabilecek arkadaşlarının olduğu İzmir Şakran Hapishanesine sevk talebinde bulunmuşlardır. Talepleri kabul edilmeyen Dicle Bozan, ameliyat edilmeksizin 28 Mart 2018 tarihinde  Elazığ T Tipi Kadın Hapishanesine geri gönderilmiştir" dedi. 

Bozan'ın hasta nakline uygun olmamasına rağmen ring aracı ile beş kez Elazığ Devlet Hastanesine götürüldüğünü ancak hiçbir avukata çıkarılmadan geri getirildiğini söyleyen Barut, şöyle devam etti: "Cumhuriyet Savcılığı'na ve İnfaz Hakimliğine tedavi ve infaz ertelemesi amaçlı yapılan tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını belirten avukatı; 'Dicle'ye yapılan muamele tamamen işkencedir. Tedavisi engellendiği gibi tahliyesi yönünde gösterilen raporları da dikkate alınmıyor. Tedavi adı altında işkence ediliyor. Bu nedenle artık revire ya da hastaneye gitmek istemiyor. Biran önce serbest bırakılması ve tedavisinin dışarıda yapılmasını istiyoruz' diyerek durumu açıklamış ve Dicle  Bozan'ın hapishanede ölüme terk edildiğini belirtmiştir.

Dicle Bozan 28 Şubat 2022 tarihinde Elazığ T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nden Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilmiştir. Kendisini ziyaret eden Avukat Abdulcelil Akın: 'Dicle'nin bacağındaki protez dizden bükülmediği gibi çok ağır ve hantal,  bu yüzden hareket etmekte, yürümekte ve tuvalet ihtiyacını gidermekte ciddi sorun yaşıyor. Yaklaşık 7 aydır bu sorun devam ediyor. Protezin değiştirilmesi talebi kabul edilmediği gibi, engellilik durumuna uygun gereksinimleri ve klozet talebi de karşılanmıyor. Bakıma ihtiyacı olduğu ve hapishanede yaşamını sürdürmesinin sağlığına olumsuz etkileri ortada iken ve epilepsi atakları ile sık sık bayılmaları devam etmesine rağmen, Bozan'ın, tedavi maksadı ile infazının ertelenmesi talebi  kabul edilmemekte, sağlığı yanında yaşamı da ağır risk altına sokulmaktadır."