27 Eylül 2024 Cuma

Birol: Gün dayanışmayı büyütme günü

İmralı'daki tecride karşı yapılacak Gemlik Yürüyüşü'nün ertelendiğini duyuran HDP İstanbul İl Örgütü, acil ihtiyaç listesini duyurarak deprem sonrası dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

İmralı tecridinin son bulması amacıyla DTK, TJA, DBP, HDP, BMG ve çok sayıda demokratik kitle örgütü tarafından düzenlenen Gemlik Yürüyüşü, Maraş ve Antep'te yaşanan depremler nedeniyle ertelendi. Erteleme ve depreme ilişkin çağrıcı kurumlarla birlikte HDP İstanbul il örgütünde basın toplantısı gerçekleştirildi.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, Türkiye'yi ve Suriye'yi derinden etkileyen büyük bir afet yaşadıklarını belirtti. Depremin son dönemlerde görülen en büyük yıkımlardan birine yol açtığını kaydeden Birol, Türkiye ve Kürdistan'ın deprem kuşağında olduğunun altını çizdi.

"Bu topluma karşı kamusal görevlerini yerine getirmek yükümlü devlet, uygun bir biçimde konut yapımı yerleşim planlaması ve kişilerin bilinçlendirilmesi, örgütlü hale getirilmesiyle yapmalıydı. Ancak bu meseleye ilişkin tutumun sadece afet olduğunda konuya müdahale edilecek şekilde organize olma hali biçiminde geliştiğini yaşadığımız bütün derin üzüntü veren bu felaketlerden sonra görüyor ve bir kere daha ifade ediyoruz" diyen Birol, yapılması gerekenin önlemi önceden almak olduğunu söyledi.

HDP'nin hem Merkezi Kriz Koordinasyonu hem de Diyarbakır merkezli bir bölge koordinasyonu oluşturduğunu ifade eden Birol, "Yerelden alınmış bilgilerle birlikte dayanışmayı ve yardımlaşmayı büyütecek şekilde hızla organize olmuştur. Yetkililerimiz deprem yerine intikal etmiştir. Eş başkanlarımız başta olmak üzere milletvekillerimiz deprem bölgesinde çalışmaları koordine etmek üzere oradalar" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da da koordinasyon kurduklarını ve bütün bileşenler, ittifak güçleriyle iletişim halinde çalışmalarını yürüteceklerini dile getiren Birol, şöyle devam etti: "Halkımızın afetten etkilenmiş halkımıza yardımda bulunmak üzere birazdan sayacağım malzemelerle ilçe binalarımıza başvurarak bu çalışmayı başlatmaları gerektiğini ifade ediyoruz. En acil ihtiyaç listesinde yer alan: Kışlık çadır, mont, battaniye, uyku tulumu, çocuk bezi, kadın pedi ve çocuk maması olmak üzere bir başlangıç ihtiyaç listesini temin edildiğinde bütün ilçe binalarımıza, ilçe binalarımızda nöbetçi arkadaşlarımıza teslim etmelerini istiyoruz."