27 Eylül 2024 Cuma

Bir şarkının izinden: Bıraktığın Yerden 

Gözaltında kabedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun nezdinde, kayıplar mücadelesinin anlatıldığı "Bıraktığın Yerden" belgeseli izleyicilerle buluştu.

Gözaltında kayıplar mücadelesini anlatan "Bıraktığın Yerden" belgeseli Kadıköy'de izleyicileriyle buluştu. Volkan Güney Eker'in yönetmenliğini üstlendiği belgesel filminin ana karakteri ise 25 yıl kaybedilen babası Fehmi Tosun nezdinde kayıplar için mücadele veren Besna Tosun.

Barış Manço Kültür Merkezi'nde Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği'nin (SODİD), düzenlediği etkinlik ile gösterilen filmi Cumartesi Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Bandista Grubu ve çok sayıda kişi izledi.

EKER: BESNA'NIN HİKAYESİNDEN ETKİLENDİM
Duygusal anların yaşandığı belgesel gösteriminin ardından kısa bir söyleşi gerçekleştirildi. Söz alan Yönetmen Volkan Güney Eker, Besna Tosun'un verdiği bir röportajda hikayesinden çok etkilendiğini ve ardından bu projeyi hayata geçirmek istediğini söyledi. Eker, "Hikayeyi muhaliflere ve bu konuyu bilmeyenlere ulaştırmak için yazdım" dedi. Eker, filmin Bandista Grubu'nun şarkısı olan "Benim Annem Cumartesi" şarkısından ilham aldığını söyledi. Eker, film çekme aşamasında 6 hafta boyunca Galatasaray Meydanı'na gittiğini belirterek, meydanda diğer annelerle de konuştuğunu ifade etti.

BANDİSTA: CUMARTESİ ANNELERİ KUTUP YILDIZIMIZ
Müzik grubu Bandista adına yapılan konuşmada ise bir müzik kolektifi olarak toplumsal muhalefetin ve mukavemetin şarkılarını söyleme peşinde olduklarını dile getirdi ve ekledi: "Bunun içerisinde Cumartesi Anneleri bizim için her zaman kutup yıldızı oldu. Onlara bakarak yolumuzu buluyoruz."

TOSUN: KEŞKE BU ACIYI SADECE BİZ YAŞASAYDIK
Besna Tosun ise birçok kişinin kayıp yakınlarıyla röportaj yaptığını ancak ortaya en son ne çıktığı konusunda kimsenin bilgi vermediğini söyleyerek, "Kimse sizin ne hissettiğinizle ilgilenmiyor. Kendi işlerini yapmak olarak görüyorlar" dedi. Tosun, bazen yapılan röportaj da en fazla on dakika konuşulduğunu, ancak bunun kayıp yakınlarında uzun süren bir travma yarattığını kaydetti. Babasını son gördüğü anı anlatan Tosun, Galatasaray Meydanı'na ilk geldiği günü şöyle aktardı: "Sandım ki herkes babam için geldi. Sonra bir baktım başka fotoğraflar da çıkarıldı o zaman anladım ki bu acıyı sadece ben yaşamamışım. Bazen diyorum keşke sadece biz olsaydık."

Belgeselde 700. haftaya yönelik polis saldırısı sırasında Besna Tosun'un polislere "Verin babamın mezarını buraya gelmeyeceğim" haykırışı da yer alıyor. Bu anı gördükten sonra gözyaşlarını tutamadığını ve utandığını söyleyen Tosun, şöyle devam etti: "Hayır, ben babamın mezarını bulsam da gözaltında kaybedilenler için mücadelemi yürüteceğim."

Gösterimın ardından Bandista, önce "Benim Annem Cumartesi", ardında da başka ezgiler seslendirdi.