29 Eylül 2024 Pazar

Beştaş: Önceden planlanmış bir kumpas devreye sokuldu

Yoklama geleneği olmayan Meclis'in sırf Semra Güzel'in vekilliğini düşürmek için yoklama aldığını kaydeden HDP Grup Başkanvekiil Beştaş, Güzel'in başının dik olduğunu söyledi. 

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında devamsızlık gerekçesiyle gönderilen Başkanlık Tezkeresi görüşmelerine başladı. Görüşmelere HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Garo Paylan, Erdal Aydemir, Muazzez Orhan Işık, Murat Çepni, Züleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı.

Beştaş, Güzel'in vekilliğinin düşürülmesine bu komisyonun vermeyeceğine dikkat çekti devam etti: "Semra Güzel'in fotoğraflarını dört yıl dosyada tutup, hiçbir işlem yapmayıp, zamanı kendilerince geldiğinde bir düğmeye basıp kamuoyuna servis eden akıl ve iktidar aslında o gün Semra Güzel ile ilgili linç kampanyası ve saldırı kararını vermiştir. Bu bir sır değil. Aslında Meclis de gayet iyi biliyor, burada bulunan milletvekilleri de gayet iyi biliyor."

Güzel'in linç edildiğini ve aylarca Meclis'e gelemediğini hatırlatan Beştaş, basın yayın organları tarafından günlerce fotoğraflarının işlenerek milletvekilliğini  yapmasının engellendiğini belirtti.

Devamsızlığın bir kılıf olduğunu kaydeden Meclis, Meclis'in yoklama geleneği olmadığını ancak Güzel'in vekilliğini düşürmek için özel olarak yoklama aldırıldığına dikkat çekti. Beştaş, "Elimde Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer örnekleri var. Leyla Zana yeminden dolayı düşürüldü. 100 yıllık arka tarihte 5 örnek var. Üçünün Kürt olmasının, muhalif olmasının, HDP'li olmasının tesadüf olduğunu kim söyleyebilir? Devamsızlığı işinize geldiğinde kullanıyorsunuz. Parlamento geleneğinde ayrımcı uygulamalar olduğuna dair tartışmalar da var. 2018 yılının Eylül ayı itibariyle Başkanlık Divanı kararlarına dayanarak devamsızlık saptamasında özürlü sayılan milletvekili sayısı 115. Bu sayı 2019 sonunda 126'ya çıkmış, neredeyse her 5 vekilden birinin bu konumda olması iç tüzük hükümleriyle bağdaşmıyor. O sıralarda kaç kişinin olduğunu biliyoruz" dedi. 

Semra Güzel'in başının dik olduğunu kaydeden Beştaş, şöyle devam etti: "Bu bir kumpastır. Önceden planlanmış bir kumpasın devamıdır. Bu parlamentoda yoklamaya katılmayan yüzlerce vekil vardır. Yoklama yüzde doksan dokuz alınmıyor. Meclis her zaman müşahede ile açılıyor. Bunun dışında alınan karar da Semra Güzel'in vekilliğini düşürmek için planlanmıştı. Bu da kumpastır. Hazırlanmış, planlanmış. Ama unutmayın bunları tarih yazıyor. Kesinlikle bunun hesabını demokratik bir sistemde yargı önünde verecekler. Bu parlamentonun üyeleri Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, Enis Berberoğlu hakkında AYM ihlal kararı verdi. Leyla Güven halen cezaevinde. Konuştuğu için ceza veriliyor. AYM'den, AİHM'den dönecek. Ama bu parlamentoya iki milletvekili iade edildi. AYM kararıyla vekilliği iade edildi. Karar verirken en azından hukuki normları, mahkemelerin kararlarını da dikkate almak gerekiyor. Meclis tarihinde rastladığımız meseleler değil bunlar. Çoğunluk sizde, çoğunlukçu totaliter sistem var. Üyeliği düşürebilirsiniz ama bu AYM'den, AİHM'den döner. Başkanlık Divanı tartışmalarına da vakıfız. Taraflı bir karar verilmiştir. Yoklama vermeyen onlarca vekil ayrı tutulmuş, ayrımcılık yapılmıştır. Ayrımcılık en büyük insan hakkı ihlallerinden biridir. Kürtlere, kadınlara yönelik bir çifte standart var."