29 Eylül 2024 Pazar

Beştaş: İller Bankası'nın tekliflerini açıklayacağız

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, belediyelere kayyum atanmadan önce İller Bankası'nın belediyelerin ödeneklerin kesilmemesi için yapılan teklifleri açıklayacaklarını duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir ve 5'i il olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. Ancak, kazanılan 6 belediyede eşbaşkanlara, KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmedi. Ardından ise, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzerine 45 belediyeye kayyum atandı. Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Muş'un Altınova belediyeleri, en son kayyum atanan belediyeler oldu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, MA'dan Metin Yoksu'nun sorularına verdiği yanıtta, İller Bankası'nın kayyum atanmadan önce belediyelere teklifte bulunduğunu söyledi. 

Belediyeleri kazanmalarının ardından ortaya çıkan belgelerle kayyum atama hazırlıklarının yapıldığına dikkati çeken Beştaş, yüklü borç miktarları ile belediyelerin hizmet üretememelerinin hedeflendiğini söyledi. Belediye ödeneklerinin kesildiğine değinen Beştaş, "İller Bankası'ndan belediye ödenekleri kesiliyordu. İlerleyen dönemlerde açıklayacağız. Bizzat Cumhurbaşkanlığı tarafından çağrıldığını biliyoruz. Bazı belediye başkanlarına ödeneklerin kesilmemesi teklifleri yapıldığını biliyoruz. İlgili belediye eşbaşkanları kendileri açıklasın diye, biz bunu açıklamadık. Ödeneklerin kesilmemesi için şartlar koşuldu. Ve buna sadece iki belediye eşbaşkanımız direnemedi. Bekirhan Belde Belediyesi ile Kozluk Belediyesi eşbaşkanları, buna direnemediği için iradelerini teslim ederek ve istifa ettiler. Yakında kimlere teklif edildiğini açıklayacağız. Biz bu anlamıyla halkımızdan özür diledik. Kişiler her ne kadar önemli olsa da halk kişilere değil HDP'ye oy vermiştir" bilgilerini paylaştı.

'ENSELERİNDEYİZ'
HDP'nin direnişçi bir gelenekten geldiğini vurgulayan Beştaş, mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Kayyum atanan tüm belediyelerde halkın kayyumları tanımadığını ifade eden Beştaş, "Kayyum atanan tüm her yeri denetleyeceğiz. Halka hizmet adı altında kendi yandaşlarını nasıl zengin ettiklerini anlattık, yine anlatacağız. Buraların asıl sahiplerinin halk olduğunu söyleyeceğiz. Onların enselerindeyiz. Siirt'i terk etmeyeceğiz. Diyarbakır'ı terk etmeyeceğiz. İstedikleri gibi hareket edeceklerini sanmasınlar. Biz yakından takip ediyoruz. Kaybedecekleri zamanlar yakındır" dedi.