29 Eylül 2024 Pazar

Beşiktaş Dayanışması: Devlet, acil adım atmalı

Beşiktaş Dayanışma Ağı, devletin acilen halkın zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda adım atmaya çağırdı.

Beşiktaş Dayanışma Ağı (BDA), "Ödeyemediğimiz faturalar ne olacak" başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, halkın koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle mağdur olmaması için acil ve mecburi ihtiyaçların sosyal devlet ilkesi çerçevesinde derhal karşılanması gerektiğini belirtildi.

'GÜÇLÜK ÇEKENLER MAĞDUR EDİLMEMELİ'
İşletmelerin durdurulduğunu ve zorunlu ihtiyaçlar dışında dışarıya çıkmama uyarıları yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Bu şartlar altında evlerimizde elektrik, su, doğalgaz ve internet kullanımlarımız sebebiyle ödemek zorunda olduğumuz faturalar ve bunların ödenmesinde yaşanan güçlükler gündeme gelmektedir. Pandeminin yarattığı koşullar ilerleyen süreçlerde sosyal ve ekonomik olarak yaşanılan sıkıntıların derinleşeceğini göstermiştir. Bu nedenle salgından önce imzalanan sözleşme ilişkisinin mevcut koşullarda uyarlanması ya da imzaladığı sözleşme nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan kişilerin mağdur edilmeden sosyal ve hukuki çözümlerin bulunması, çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımıza gelmektedir" diye kaydedildi. 

'TEDBİR ALMASI ACİL VE MECBURİDİR'
Faturaların ödenmesinin içinde bulunan duruma göre yapılması gerektiği belirtilerek, şunlar ifade edildi: "Barınma, beslenme, elektrik, su gibi kullanımlar yaşamsal öneme sahip olup içinde bulunduğumuz süreçte mahrumiyet yaşamaması gereken temel ihtiyaçlardandır. Mevcut Covid-19 salgını nedeniyle çalışma olanağının bulunmaması; ancak hali hazırda devam eden faturalar doğal haz olarak sözleşmelere bağlılık ilkesinin ortadan kalkması sonucunu doğurmuştur. Yurttaşların gerek pandemi sürecini sağlıklı atlatabilmeleri gerekse temel insani ihtiyaçlarından yoksun kalmamaları için devletin söz konusu tüketim bedellerine ilişkin sosyal devlet ilkesi gereği mağduriyetleri giderici ve asgari bir yaşam düzeyi sağlamaya yönelik tedbirler alması acil, elzem bir mecburiyettir"