27 Eylül 2024 Cuma

Bekçilere kimlik sorma yetkisi veren düzenleme Meclis'te

AKP, çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorma ve adli görevler verilmesini içeren kanun teklifini Meclis'e sundu.

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve bekçilere, kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini içeren kanun teklifi Meclis'e sunuldu.

Açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım", vatandaşlara kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini de içeren teklifin Meclis'e sunulduğunu söyledi.

MAHKEME KARARLARI: BEKÇİLERİN KİMLİK SORMA YETKİSİ YOK
İzmir Bornova’da iki genç ve mahalle bekçileri arasında yaşanan arbedenin ardından, olay mahkemeye taşındı. İki gence aynı saat içerisinde defalarca kimlik kontrolü yapmak isteyen bekçileri haksız gören İzmir 35. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, "Görevi vatandaşın huzurunu sağlamak olan görevlinin, makamını vatandaşın huzurunu bozmak için kullandığı belirlenmiştir" denildi.

Mardin'de 3 Aralık 2019'da 2 arkadaşıyla birlikte evine giden MA muhabiri Ahmet Kanbal, bekçiler tarafından durduruldu. Bekçilere kimlik sorma yetkisi olmadığı yönünde itiraz eden Kanbal, karakola götürüldü ve "Kabahatler Kanununa muhalefetten" 153 TL idari para cezası kesildi. Cezaya yapılan itirazı değerlendiren Mardin 2. Sulh Ceza Mahkemesi, bekçilerin kimlik soramayacağını belirterek, idari para cezasının kaldırılmasına karar verdi.