27 Eylül 2024 Cuma

Beethoven'un Fidelio operası Türkiye'deki siyasi tutsaklar için uyarlandı

Ünlü Alman bestecisi Beethoven'ın doğumun 250. yıl döneminde tek operası olan "Fidelio", Türkiye'de siyasi tutsaklar için uyarlandı.

Dünya müzik tarihinin en önemli ve ünlü bestecilerinden Ludwig van Beethoven'in doğumunun 250. yıl dönümü, doğduğu kent olan Bonn'da kutlanıyor. Bonn kentindeki Opera Evi, Beethoven'in politik müzikali Fidelio'yu Türkiye'deki siyasi mahkumlara uyarladı. Bonn kentindeki Opera Evi'nde yılbaşı günü sahneye çıkacak Fidelio ile Türkiye hapishanelerinde rehin tutulan HDP'nin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hozan Cane, hasta tutsak Soydan Akay ve Ahmet Altan gibi isimlere özgürlük talep edilecek. Müzik Yönetmeni Dirk Kaftan ve Yönetmen Volker Lösch'ün sahneye çıkaracağı özgürlük operası Fidelio 1 Ocak'taki Galasının ardından 27 Mart tarihine kadar 7 kez sahnelenecek.

SİYASİ TUTSAKLARIN HİKAYELERİNE YER VERİLECEK
Bonn Tiyatrosu yönetmeni Volker Lösch, Beethoven'ın 250. doğum günü vesilesiyle Fidelio'yı güncel siyasete uyarladı. Lösch yaptığı röpörtajda, "Fidelio'nun model dünyası, tek ve büyük bir cezaevidir. Türkiye ise gerçekte rejim karşıtlarının tutuklanıp, keyfi bir hukuk sistemi ile cezaevine atıldıkları devlet biçimine bir örnektir. Türkiye'deki siyasi tutsakların güncel hikayelerine yer vererek, mahkumların Türk cezaevlerindeki deneyimleri ve serbest bırakılma çabalarını aktarılacak" dedi. Fidelio ile Türkiye'de 3 yılı aşkın süredir rehin tutulan Selahattin Demirtaş, Alman vatandaşı sanatçı Hozan Canê, geçtiğimiz günlerde ev hapsi şartıyla tahliye olan kızı Gönül Örs, hasta tutsak Soydan Akay, gazeteci Ahmet Altan'a özgürlük talep edilecek" dedi.

Beethoven, müzik tarihin ilk gerçek politik bestecisiydi, bestesi Fidelio da buna en iyi örnekti. Fidelio, ülkesindeki anti demokratik uygulamalarla ilgili doğruları dile getirdiği için cezaevine atılan bir kişiyi konu ediyor. Opera'nın merkezinde, sevgilisi Florestan'ı hapishaneden kurtarmak için her şeyi yapan Leonore duruyor. Bu kadın cesareti ile sadece sevdiği eşini hapishaneden kurtarmakla kalmıyor aynı zamanda bu zorbalığın da sonunu getiriyor.

Beethoven, Fidelio'da müzikal-politik bir deney yapıyor. Beethoven'ın bu eseri için yola çıktığı soru şöyle: Neredeyse imkansız olana ulaşmak için ne yapmalı? Cevabı ise şu oluyor: Hayatını riske etmeli ve oldukça meşakkatli bir yolu göze almaya hazır olmalı. Leonore bunu yapıyor ve Florestan'ı hapishaneden kurtarıyor. Bu da toplumsal bir ayaklanmayı tetikliyor: Fidelio'nun en karakteristik yönü, her şeyin yolunda gideceğine olan sarsılmaz inançla, ölüm tehlikesi altında verilen bireysel ve politik mücadele oluyor. Böylece her sahnedeki ana motifin ve Beethoven müziğinin, toplumsal değişim ve ütopyaların gerçekleşmesi için ilham olacağı umut ediliyor.