26 Eylül 2024 Perşembe

Batman'da onbinler buluştu: Gün hesap sorma günüdür

Newroz alanını tıka basa dolduran Batman halkına seslenen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Bu Newroz faşist sistemin yarattığı tahribatın sonu olacak" dedi.

Batman'da soğuk ve yağmurlu havaya rağmen onbinler Newroz alanına aktı. Depremde yaşamını yitirenleri anan kitle sık sık "Bijî serok Apo" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganlarını attı.

Saygı duruşu ile başlayan Newroz'da söz alan Tertip Komitesi Eş Sözcüsü Hüseyin Sarik, Newroz'un Kürt halkının birliği için önemli bir yer tutuğunu söyledi. Daha sonra, HDP, DBP, Yeşil Sol il örgütlerinin eşbaşkanları ile görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir sahneye çıkarak halkı selamladı.

Sarı, kırmızı, yeşil renklerin ağırlıkta olduğu alanın dolmasıyla Newroz ateşi yakıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 yılındaki Newroz mesajı okundu. Kitle hep bir ağızdan "Bijî serok Apo" sloganını attı.

'DİRENİŞ NEWROZU'
Newroz kutlamasında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bu Newroz'un direniş Newroz'u olduğunu söyledi. Depremlerde yaşamını yitirenleri anan Başaran, "Depremin üzerinden 42 gün geçmesine rağmen halen su, alt yapı, barınma, gıda ve hastalık sorunu devam ediyor. İktidarın yanlış politikalarından kaynaklı depremde binlerce kişi yaşamını yitirdi. Bu Newroz iktidardan hesap sorma Newroz'udur. O kadar kişi yaşamını yitirdi tek bir kişi dahi istifa etmedi. Devletin kurumlarından kimse tutuklanmadı. Hesap veren olmadı. İşte bu yüzden bu alanda yaşanan katliamların hesabını soracağız. Bu halkın direnişi karşısında istifa etmeyenler kaçmak zorunda kalacaklar. Hesap verecekler. Deprem alanından gösterdiğimizi dayanışmayı bugün Newroz alanında gösteriyoruz. Ve hesap soruyoruz" dedi.

'FAŞİST SİSTEMİN YARATTIĞI TAHRİBATA SON VERECEĞİZ'
AKP-MHP iktidarının yarattığı tahribatın büyük olduğunu vurgulayan Başaran, "Kayyumlar, gözaltılar, tutuklama ve katliamlar ile iktidarını sürdürme uğraşında olan bu iktidar yaşanan ölümleri doğal afet gibi gösterirken, sorumluluk almaktan kaçınıyor. Bu Newroz faşist sistemin yarattığı tahribatın sonu olacak. Bu yıl ki Newroz özgürlük Newroz'u olacak. Bu yağmurda alanı terk etmeyen halkımıza binlerce kez selam olsun. Newroz pîroz be" diye konuştu.

'NEWROZ'UN İÇİNİ BOŞALTMAK İSTEDİLER'
HDP Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki de, halkın Newroz'unu kutlayarak, tüm engellemelere ve yasaklamalara rağmen bu topraklarda yaşayan halkların Newroz'a sahip çıkarak Newroz ateşini bugüne kadar taşıdığını söyledi. Saldırıların ardından Newroz'un devlet tarafından içinin boşaltılmak istendiğini hatırlatan Tiryaki, "Kürt yoktur diyen bakanlar, kaymakam ve valiler küçük ateşler yakıp Newrozu kendilerine mal etmek istediler. İçini boşaltmak için birçok saldırı gerçekleştirdiler. Ancak bu halk her saldırıya kitlesel cevap verip, milyonlarca kişi ile alana aktı" diye konuştu.

'SON SÖZÜ DİRENENLER SÖYLEYECEK'
Depremlerde iktidarın yıkım politikasından kaynaklı yaşamını yitirenleri anan Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gün hesap sorma günüdür. Kader diyenlerden hesap soracağız, barışa karşı savaş diyenlerden hesap soracağız. Son sözü her zaman direnenler söyleyecek. Bu sözü söyleme zamanı, iktidarı gönderme zamanı. Direniş Newroz'unuz kutlu olsun. Newroz pîroz be."

Konuşmalarının ardında sanatçılar Nuray Balık ve Avazên Azad sahne aldı.