29 Eylül 2024 Pazar

Batman'da Miktar Özeken'in akıbeti soruldu

Batman'da kayıp yakınları ve İHD, 7 Eylül 1994 tarihinde Yüksekova Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki askerlerin Karlı köyüne yaptığı baskın sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mikdat Özeken'in akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, eylemlerinin 548'inci haftasında 7 Eylül 1994 tarihinde Yüksekova Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki askerlerin Karlı köyüne yaptığı baskın sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mikdat Özeken'in akıbetini sordu. Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı gerçekleştirilen eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, hikayeyi anlattı.

Mikdat Özeken'in kardeşi İrfan Özeken'in anlatımlarına göre hikaye şöyle: "27 Eylül 1994 tarihinde Yüksekova Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki askerler, Karlı köyüne baskın yaptılar. Baskına Kahraman Bilgiç isimli bir itirafçıyı da katılır. Bu baskın sırasında Yüksekova'dan köye kışlık odun toplamaya giden kardeşim Mikdat ve Münir Sarıtaş'ı da yanlarına alırlar. Baskında tüm köylüleri köy meydanında toplarlar. Tabur komutanı köylülere, 'köyde kimin arabası var' diye seslenir. 75 yaşlarında Abdülkerim Yurtseven 'benim arabam var' der. Bunun üzerine 'arabanla PKK'lilere gıda taşıyorsun' şeklinde itham edilen Yurtseven, askerler tarafından işkenceye maruz kalır. İşkence sırasında Yurtseven'i, köydeki dereye sokup çıkarıyorlardı. Uygulanan ağır işkence nedeniyle kaburga kemikleri ve sırt omurga kemiği kırılmıştı, askerler köyden ayrıldıklarında Abdülkerim Yurtseven'i askeri aracın arkasına attılar. Kardeşim Mikdat Özeken ve Münir Sarıtaş'ı yanlarına alıp Yüksekova Tabur Komutanlığına götürüyorlar. Abdülkerim Yurtseven yolda yaşamını yitiriyor. Kardeşim ve arkadaşı bu olaya tanık oldukları için konuşmamaları için ağır işkence yapılıyor ve serbest kalmaları durumunda olayı anlatırlar düşüncesiyle taburda infaz ediyorlar.

KARDEŞİNİ BULACAĞIZ DİYEREK PARA ALDILAR
"Annem Tabur Komutanlığı'na giderek, kardeşimi sordu. Anneme, 'oğlunu Hakkari Tugay Komutanlığına gönderdik' dediler. Annem, Hakkari Tugay Komutanlığına gitti. 10 gün boyunca komutanlığa giden annemin, vazgeçmediğini görünce 'Oğlun Yüksekova Tabur komutanlığında' dediler. Annem tekrar Yüksekova Tabur Komutanlığına gitti. Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul anneme 'Oğlunu bu kazanda yakarak öldürdüm. Bir daha gelirsen aynı kazanda seni de yakacağım' diyerek tehdit etti. Annem bunun üzerine, Yüksekova Cumhuriyet Savcısı'nın yanına gitti ve durumu anlattı. Savcı, Mehmet Emin Yurdakul'u telefonla arayarak, 'Hangi hak ve yetkiye dayanarak bu insanları bu muameleye tabi tutuyorsun' der. Tabur Komutanı ise, 'Sıra sende senin de suyunu ısıtmışım' der. Bu olaydan bir gün sonra Yüksekova'ya bir heyet geldi. Savcı, o heyetle gittikten sonra geri gelmedi ve tayin oldu. Daha sonra itirafçı Kahraman Bilgiç, bizden 10 bin mark karşılığında kardeşimi bize teslim edeceğini söyledi. Parayı temin edip kendisine verdik. Bu parayı verdikten sonra Yüksekova'dan ayrıldı. Davacı olduk. En son davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdık. AHİM, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti. Daha sonra Diyarbakır cezaevinde itirafçı Kahraman Bilgiç'le görüştük. Kardeşimi öldürdüklerini itiraf etti. Gömüldüğü yeri söyleyeceğini, ancak bizden yine para talebinde bulununca amacının tekrar bizden para koparmak olduğunu anladık ve parayı vermedik."

Kaybedilen kişilerin faillerinin yargılanmasını talep eden Yıldız, "İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için savcıları göreve çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz" diye ekledi.