29 Eylül 2024 Pazar

Batman'da Apê Musa için eylem

546. hafta eylemlerini katledilen Kürt aydın ve yazar Apê Musa için gerçekleştiren kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, hakikat ve adalet arayışından vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesinin her hafta Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla düzenlediği eylemin 546.'sı gerçekleşti. Açıklamaya katledilen yazar ve Kürt aydın Musa Anter'in oğlu Dicle Anter de katıldı. 

20 Eylül 1992'de katledilen Apê Musa faillerini devletten sormak için bir araya geldiklerini belirten İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, "Anter 1920 yılında Mardin'e bağlı Nusaybin ilçesinin Eskimağara köyünde doğdu. İlkokulu Mardin'de okuduktan sonra ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1944 yılında Ayşe Hale ile evliliğinden 3 çocukları bulunmaktadır" dedi. 

'İLK KEZ ÖĞRENCİLİK YILLARINDA GÖZALTINA ALINDI'
Anter'in ilk kez öğrencilik yıllarında gözaltına alındığını hatırlatan Yıldız, "İleri Yurt gazetesini çıkaran Anter, yayımladığı Kürtçe şiiri 'Qimil/Kımıl' sebebiyle 1959 yılında 49'lar davasında idamla yargılandı. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucularındandı. 27 Mayıs darbesinde aftan yararlanarak serbest kalan Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı. 1963'te 23'ler davası ile tekrar cezaevine girdi. 12 Eylül darbesinde Kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklandı. Toplam 11,5 yıl hapis yattı" ifadelerini kullandı. 

'1992'DE SİLAHLI SALDIRIDA ÖLDÜRÜLDÜ'
Yıldız, şöyle devam etti: "Apê Musa, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Musa Anter'in yanında bulunan gazeteci ve yazar Orhan Miroğlu olaylar sırasında yaralanmıştır. Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM için öldürüldüğünü söylemiştir. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda, Anter cinayetinin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandığı yer almıştır.

Apê Musa'nın faillerini JİTEM itirafçılarının beyanlarından cinayeti işleyenlerin devletin karanlık odakları olarak bilinen JİTEM'in üstlendiği aşikar olmasına rağmen failler bulunmak istenmedi. Mahkemeler yıllar sürdü. Yapılan yargılama artık bir cezasızlık politikasına döndü. 30 yıla dayanan davanın 36. duruşması Ankara'daki Sıhhiye adliyesinde bulunan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yargılamanın son celsesinde duruşma zamanaşımı süresinden bir gün sonraya yani 21 Eylül 2022'e ertelendi.

'BABAMIN DAVASIYLA İLGİLİ SÖYLENECEK SÖZ KALMADI'
Katledilen Musa Anter'in oğlu Dicle Anter duruşmada; 'Babamın davasıyla ilgili söylenecek söz kalmadı. Zorluklarla karşılaştık. Kürtler içim kabus gibi günlerdi. Adaletin A'sını dahi ağzımıza alamıyorduk. Dava zaman aşımına uğrama riski altında. Zamanaşımı bir insanlık suçu olduğunu eklemek istiyorum. Uluslararası hukuk alanında da mücadelemizi sürdüreceğiz. Faili belli cinayet 30 yıldır çözülemedi. Anter sözlerine şöyle devam etti; Olay gecesi yaralanan Orhan Miroğlu'nun davaya sahip çıkmadı, iktidar davanın çözülmesi konusunda olumlu adım atmadı, 30 yıldır devam eden bu davanın peşini bırakmayacağız. Biz olmazsak gelecek nesiller devam edecek. Musa Anter davası bir ayna gibi olacak. Bütün bu davalara ışık tutacak nitelikte olacak. Davanın olumlu sonuçlanması Türkiye'nin hukuku, adaleti açısından önemli adım olacağını düşünüyoruz.'

'ZAMANAŞIMI NEDENİYLE DÜŞME RİSKİ VAR'
1990'lı yıllarda Kürt illerinde JİTEM tarafından işlenen zorla kaybetme ve katliamlarla ilgili yürüyen JİTEM ana davası ve 1993 yılında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk cinayetiyle birleştirilen Musa Anter dosyasının 20 Eylül'de zamanaşımı nedeniyle düşme riski bulunuyor. Yıllardır sürüncemede bırakılan yargılamanın sanığı Abdulkadir Aygan bir an önce dinlenmelidir.

'HAKİKATİN AÇIĞA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ'
Dosya cezasızlık politikalarının yoğun kullanılan yollarından biri olan zamanaşımı riski ile karşı karşıya. Yargı mercilerinin cezasızlık politikalarının hukuki yolu haline getirilen zamanaşımı politikalarından vazgeçmesi gerekmektedir. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı uygulanmadığını bir kez daha dile getiriyoruz. Bizler hakikatin görülmesini ve açığa çıkarılması gerektiğini belirtiyoruz.

'ADALET VE HAKİKAT ARAYIŞINI SÜRDÜRECEĞİZ'
Bizler! Adaletsizliğe uğrayanların her zaman yoldaşı olacağımızı, son nefesimize kadar adalet istemeye devam edeceğimizi, kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Bu ülkede hukuktan bahsedilmesi için her şeyden önce kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması gerekmektedir. Kayıplarımızın akıbetinin ortaya çıkarılması ve faillerinin cezalandırılması için, sonuç alınıncaya kadar sesimizi yükselteceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Adalet ve hakikat arayışımızda dün olduğu gibi bugün de ısrarcı olacağız. Asıl kaybedilmek istenen insanlığımızdır, insanlık onurunu her daim sahipleniyor olacağız."

Açıklamanın ardından sessiz oturma eylemine geçildi.