27 Eylül 2024 Cuma

Başı açık kadınları hedef gösteren kitapçık Meclis gündeminde

Yayınladığı kitapçıkla türban takmayan kadınları hedef gösterdiğini kaydeden HDP Milletvekili Dağ, MEB Bakanı Selçuk'a yayınlanan kitapçığın amacını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan kitapçıkta kullanılan görselerde başı açık kadınların kötü olarak lanse edilmesine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi.

Görselleri hatırlatan Dağ, kitapta türbanlı bir doktor tarafından muayene edilen çocuğun ne kadar mutlu olduğunu yine türbanlı annenin sarıldığı çocuk mutluyken başı açık anne tarafından öpülen çocuğun hoşnut olmadığını kaydetti. Bakanlık tarafından öğretmenlere dağıtılan bu kitapçığa bakıldığında başı açık kadınların resmedildiği görsellerin sadece olumsuz davranışları temsil etmesinin bu kişiler ile ilgili kötü bir algının ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Dağ, "Bakanlığın özellikle son dönemlerde okullara gönderdiği genelgelerde, dağıttığı ders kitaplarında, hizmet içi eğitimlerde kullandığı dilde toplumsal cinsiyet eşitliğinden uzak eril söylemlerin hâkim olduğunu görmekteyiz" dedi. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Dağ, MEB Bakanı Selçuk'a şu soruları yöneltti: 

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan kitapçıkta kullanılan görsellerde başı açık kadınların kötü olarak lanse edilmesiyle ne amaçlanmaktadır?

Bakanlığınızın, bu kitapçığı hazırlayan ve hizmet içi eğitimi veren kişiler hakkında başlatmış olduğu bir soruşturma bulunmakta mıdır?

 Bakanlığınız, bu mevcut kitap dâhil bugüne kadar dağıttığı ve içerisinde cinsiyetçi söylemlerin bulunduğu kitap ve materyalleri toplatacak mıdır?

MEB'in son 5 yıl içerinde dağıttığı yayınlar ile ilgili bakanlığa yapılan şikâyetler var mıdır? Var ise bu şikâyetlerin sayısı kaçtır?