26 Eylül 2024 Perşembe

Başaran: İşkenceye sıfır toleranstan işkence merkezine

Diyarbakır'da B.Y.'nin işkence görmesiyle ilgili açıklama yapan HDP Milletvekili Başaran, "Bu suça ortak olanlar er ya da geç hukuk önünde hesap vereceklerdir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Hukuk ve İnsan Hakları Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır'da gözaltında işkence gören B.Y. ile ilgili olarak açıklama yaptı.

İşkence görmüş olmasına rağmen 2 kamu hastanesinin gerçeğe aykırı rapor düzenlediğini söyleyen Başaran, "Bu raporlara göre B.Y.'nin sadece 'serçe parmağında zedelenme' ve 'yüzünde morluk' oluşmuştur" diyerek şunları kaydetti:

"AKP'nin 'işkenceye sıfır tolerans' iddiasına rağmen son yıllarda işkence ve kötü muamele vakaları artmış, özellikle sokakta, polis araçlarında, emniyetlerde, yani sadece 'resmi gözaltı' yerlerinde değil her yerde işkence ve insan onuruna aykırı kötü muamele sıkça kullanılır hale gelmiştir. Son olarak Ankara TEM'de yaşanan işkence vakalarını gündeme getiren ve tepki gösterenler, bizzat kolluğun başında olan İçişleri Bakanı tarafından 'terörist' olarak yaftalanmıştır."

Cezasızlık politikasının devam ettiğini vurgulayan Başaran, "Bu nedenle kolluk İçişleri Bakanı ve yargıdan aldığı olur ve teşvikle, polis devleti uygulamalarını yaygınlaştırmış, ülke adım adım işkence merkezi haline getirilmiştir. Bu suçun azmettiricisi ve faili olan iktidara hatırlatırız ki, işkence bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olanlar er ya da geç hukuk önünde hesap vereceklerdir" dedi.