29 Eylül 2024 Pazar

Başaran: Gözaltında kaç kişiye işkence uyguladınız

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Meclis'e verdiği soru önergesinde üç devrimciye uygulanan sistematik işkenceyi, işkencenin meşrulaştırılmak istenmesini ve Avukat Sezin Uçar'a yönelik yasağı sordu. 

İzmir'in Dikili ilçesinde Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar işkenceyle gözaltına alındı. Devrimcilere yönelik işkence gözaltı ve emniyet işlemleri sırasına, götürüldükleri Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde yol boyunca, emniyette ve sağlık kontrollerinde de sistematik şekilde sürdü. İşkence sonucu ayakta duramayan devrimcilerin videoları saray medyasında servis edildi. 

Devrimcilerin uğradığı sistematik işkence ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından "müstahak" açıklamasıyla meşrulaştırılmak istendi. Öte yandan devrimcilerin savunmanlığını üstlenen Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Sezin Uçar'ın devam eden yargılamalarından kaynaklı devrimcilerle görüşmesi bir yıl boyunca yasaklandı. 

Konuya ilişkin tepkiler sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sistematik işkenceyi, meşrulaştırılma çabasını ve Avukat Sezin Uçar'a getirilen yasağı sordu. 

Acar'ın derhal yanıtlanmasını istediği sorular şöyle: 
🔹 "Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar'a gözaltında işkence yapıldığı ve Baykan ile Arsu'ya çıplak arama işkencesi dayatıldığı iddialarından haberdar mısınız? 
🔹 Baykan, Arsu ve Uzkar'ın avukatlarıyla görüşmesi ne gerekçeyle engellenmektedir?
🔹 Ülkenin İçişleri Bakanı'nın gözaltına alınan yurttaşların gözaltı işlemi sırasında maruz bırakıldığı işkenceyi 'Onlara öyle muamele gerekiyor çünkü. Onlara bir insan muamelesi gerekmez' diyerek meşrulaştırdığından haberdar mısınız?
🔹 Bu işkencenin sorumlularına dair bir yaptırımınız olacak mıdır? Bu kişiler görevden uzaklaştırılacak mıdır?
 Türkiye'de son 10 yılda kaç gözaltında işkence suçu işlenmiştir? Bu suçu işleyenlerin kaçına bir ceza yaptırımı uygulanmıştır?"