26 Eylül 2024 Perşembe

Barolar 21. Adalet Nöbeti'nde kadına şiddete dikkat çekti

Barolar, Adalet Nöbeti'nin 21.'sini Adana'da gerçekleştirdi. Bu ay ki teması kadın cinayetleri olan nöbette, kadına yönelik şiddet ve katliamlara karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Adalet Nöbeti'nin 10.'su Adana'da gerçekleştirildi. Barolar, kadına yönelik şiddet ve katliamlara dikkat çekmek için "Kadınlar İçin Adalet" şiarıyla Adana Adliyesi Taş Bina önünde eylem yaptı. Eyleme, Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Antep, Hatay, İstanbul, İzmir, Maraş, Kırklareli, Kocaeli, Mardin, Mersin, Niğde, Osmaniye, Urfa, Tekirdağ, Dersim, Van ve Yalova'nın da aralarında olduğu 24 baro katıldı.

'TAHİR ELÇİ İÇİN ADALET'
Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, geçen ay Diyarbakır'da yaptıkları nöbet eylemini katledilen Tahir Elçi için yaptıklarını hatırlattı, soruşturmada hala bir adım dahi ileri gidilmediğini söyledi.

Her güne yeni bir kadın katliamı haberiyle girildiğini kaydeden Küçük, Ordu'da Ceren Özdemir'in katledilmesiyle ilgili davanın hızlı bir şekilde açıldığını anımsattı. Pazartesi görülecek duruşmayı barolar olarak takip edeceklerini belirten Küçük, "Bu adalet mekanizmasının Tahir Elçi katliamında da hızlı olmasını istiyoruz. Faillerin bulunmasını ve hak ettiği cezayı almaları noktasında etkili soruşturma bir an önce yapılmasını istiyoruz" dedi.

Küçük 2019 yılının 11 ayında 406 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyledi.

'KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR'
Ankara Barosu Başkanı Avukat Erinç Sağkan, Yargı reformu paketlerinde kadına ve çocuklara yönelik düzenlemelere dikkat çekti, bu düzenlemelerin esas olarak kadınların haklarını hedef aldığını vurguladı. Sağkan, "Kadın cinayetlerinin politik olduğunu kabul etmediğimiz sürece tek bir adım bile atamayacağız. Kadın cinayetleri politiktir" diye belirtti.
 
Eylemde, söz alan baro başkanları, kadın cinayetlerine karşı mücadele edeceklerini vurguladı.