16 Eylül 2024 Pazartesi

Bakanlık AKP'li maden patronuna işçilerin sendika üyelik bilgilerini vermiş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sisteminde tutulan ve özel bilgi niteliğindeki sendika üyelik bilgilerini patrona verdiği ortaya çıktı. AKP'li Batman Milletvekili Ferhat Nasırlıoğlu'na ait madenin genel müdürü sendika düşmanlığını gizlemeye; işçileri ve sendikayı "yalancılıkla" itham etmeye çalışırken bakanlığın kendilerine sendikal bilgileri sızdırdığını ifşa etti. 

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Manisa Soma'da bulunan Fernas Madencilikte, Bağımsız Maden-İş Sendikasına üye olduğu için 7 işçinin işten atılmasının ardından direniş 8 gündür sürüyor. Madenciler işçilerin geri alınması, sendikal hakların tanınması ve daha iyi koşullarda çalışmak için mücadele ediyor. 

Madencilerin direnişini ve iradesini kırmak için pek çok saldırı gerçekleşti. İşçiler darp edildi, gözaltına alındı, yurt dışı yasağı ve imza atma zorunluluğu getirildi. Ancak her saldırı sonrası direniş alanında soluğu alan madenciler, kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

Öte yandan Fernas Madencilik Genel Müdür Serkan Güncü, AKP'li vekil Nasıroğlu'na ait madende sendika düşmanlığını gizlemeye çalışırken işledikleri suçu ortaya çıkardı. Güncü, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımla Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın özel bilgi niteliğindeki işçilerin sendika üyelik bilgilerini patronla paylaştığını ortaya çıkardı. 

Bağımsız Maden-İş, "Sendika üyelik bilgileri Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sisteminde tutulan özel bilgi niteliğindedir. İşverenle paylaşılması yasaktır. Bu bilginin sızdırılması, kişisel verilerin gizliliğiyle aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre suçtur. Bu yapılan Türkiye'deki tüm işçilerin sendikal özgürlüklerine yönelik büyük bir tehdittir. Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü, sendikal bilgilerin kendisine sızdırıldığına dair suçunu kendi eliyle ikrar etmiştir" dedi.