29 Eylül 2024 Pazar

Bakan Kurum asimilasyonu meşrulaştırmaya çalıştı

Bakan Kurum Diyarbakır'daki açılış konuşmasında, özyönetim direnişlerinin ardından kenti yerle bir etmeleri, Kürt halkının kültürünü ve hafızasını yok etmelerini; asimilasyon politikalarının devam olarak kendi faşist tarihlerini inşa etme çalışmalarını "terörü temizledik" iddiasının arkasına sığınarak meşrulaştırmaya çalıştı.

AKP-MHP faşist iktidarı özyönetim direnişinde yerle bir ettiği Diyarbakır'ın hafızasını silerek kendi faşist tarihini yaratmaya çalışıyor. Kürt halkını hafızasızlaştırmak isteyen iktidar, kenti yerle bir etmesini ise "terörü temizledik" iddiasıyla meşrulaştırmaya çalışıyor.

Katledilen Kürt halkının cenazelerinin üzerine "yeniden inşa" ederek asimilasyon politikalarını sürdüren faşist iktidar Diyarbakır'da "kültür festivali" düzenliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı festival alanına iktidara övgü dolu sözcükler için Kürtçe pankartlar asıldı. Ancak Kürtçe yanlış yazıldı.

Erdoğan ise Diyarbakırlılara değil kent dışından taşıdığı parti üyelerine konuştu. Konuşmasında HDP'lileri hedef aldı, "Kürtleri sömürmekle" suçladı.

Öte yandan Bakan Kurum ise kentin dokusu ve Kürt halkının kültürüyle tamamen zıt inşa ettikleri TOKİ bin 525 konut, 17 işyeri, bir cami, büyükşehir yatırımları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde konuştu.

Kurum, kenti yerle bir etmeleri, tarihi ve kültürel dokusunu silmelerini ise "terörün izlerini temizledik" iddiasıyla meşrulaştırmaya çalıştı.