27 Eylül 2024 Cuma

'Bahçesaray'daki çığın altında kaç insan var?'

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a Bahçesaray'da çığ altında kaç insanın olduğunu sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 4 Şubat 2020 tarihinde Van Bahçesaray'da meydana gelen çığ felaketinde yaşanan ihmalleri Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinin gerekçesinde Koçyiğit, "Çığın düştüğü yer, kar yoğunluğunun fazla olduğu ve yüksek oranda çığ bölgesi olarak bilinen, kar tünelinin bulunmadığı, kışın neredeyse 6 ay boyunca yollarının kapalı kaldığı bir bölge olduğu ifade edilmiştir. Bu bölgede art arda yaşanan iki çığ felaketinde, 40'a yakın yurttaşımız göz göre göre yaşamını yitirmiştir. Neredeyse her yıl çığ düşen bir bölgede kar tünellerin olmaması başlı başına bir ihmalin olduğunu göstermektedir. Öte taraftan arama kurtarma çalışmaları profesyonel bir şekilde yürütülmemiştir. Çığ tehlikesi olan bölgede çevre güvenliği alınmamış uzman ekiplerden çok, sivil yurttaşlar ve güvenlik görevlileri arama kurtarma çalışmalarına katılmışlardır. Diğer bir ihmalkârlık ise, çığ tehlikesi olan bir bölgede ağır iş makinaları kullanılmış ve çığa davetiye çıkarılmıştır. Çığı tetikleyen şeylerden biri de yüksek sestir. Böylece ikinci çığ felaketi daha büyük olmuş ve can kayıpları artmıştır" denildi

Koçyiğit, konuya ilişkin Oktay'a şu soruları sordu:

Van Bahçesaray'da art arda yaşanan çığ felaketi ile ilgili incelemeler yapılmış mıdır? Çığı tetikleyen etkenler üzerinden yapılan bir araştırma var mıdır? Varsa nedir?
Bir çığ bölgesi olan Van'da kaç kar tüneli bulunmaktadır? Özellikle çığın düştüğü Bahçesaray karayolu üzerinde kar tüneli var mıdır? Yoksa, şimdiye kadar neden kar tüneli yapılmamıştır?
Van Bahçesaray ilçesinde art arda meydana gelen çığ felaketinde yaşamı yitiren ve yararlananların sayısı kaçtır? Çığ altında kurtarılmayı bekleyenlerin net sayısı tespit edilmiştir?
Her iki çığ felaketinde de ihmaller zinciri olduğunu düşünüyor musunuz? Çığ bölgesinde hayati önemi olan arama kurtarma çalışmalarına uzman ekipler yerine bu konuda tecrübesiz ve uzmanlık alanı olmayan güvenlik güçleri sivil insanların katılımına neden müsaade edilmiştir?