27 Eylül 2024 Cuma

AYM'ye göre Aktaş'ın öğretmenlikten men edilmesi doğru kararmış

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle öğretmenlikten ihraç edilen ESP İl Eşbaşkanı Hatice Deniz Aktaş'ın itirazını değerlendiren AYM, Aktaş'a yönelik cezanın düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal etmediğini, meslekten men edilmesinin doğru bir karar olduğu iddiasıyla hükmetti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Hatice Deniz Aktaş'ın, hakkında açılan disiplin soruşturması nedeniyle öğretmenlikten men edilmesine ilişkin başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirildi. Eğitim emekçisi olduğu dönem sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılan Aktaş, bu durumun ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydederek itirazda bulunmuştu.

Aktaş, söz konusu dönemde Antalya'nın Alanya ilçesinde bir ilkokulda
KESK'e bağlı Eğitim-Sen üyesi olarak İngilizce öğretmenliği yapıyordu.

Sosyal medya hesabında yaptığı haber paylaşımları nedeniyle, MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı tarafından Aktaş ve aralarında bazı yöneticiler, öğretmenlerin de olduğu kişiler hakkında "Devlet büyüklerine hakaret içeren, Devlet otoritesini zaafa uğratmaya, kamu düzenini bozmaya, terör örgütlerini meşru göstermeye ve bu terör örgülerini övmeye yönelik paylaşımda bulunduğu" iddiasıyla disiplin soruşturması başlatıldı, Aktaş suçlu bulundu.

Bunun üzerine Eğitim Sen ve Aktaş, Gaziantep 2. İdare Mahkemesine kararın iptali için dava açtı. Ancak mahkeme reddetti. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi'nin kararı üzerine Aktaş, istinafa başvurdu.

İstinaf kararı hukuka uygun bularak, davanın reddine kesin olarak karar verdi.

Aktaş, 2019 yılında Anayasa Mahkemesine başvurdu. AYM, herkes gibi eğitim emekçilerinin de Türkiye'de yaşananlara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapabileceğini, tepki gösterebileceğini belirtti. Ancak Aktaş'ın öğretmen olması, açıklamalarının potansiyel etki yaratacağı ve şiddeti ile kışkırtarak meşrulaştıracağı iddiasıyla disiplin cezasının zorunlu olduğunu öne sürdü. Öte yandan eğitim emekçiliğini Aktaş'ın özel sektörde de yapabileceğini bu nedenle meslekten çıkarılmasının hayatını idame ettirmesine engel olmayacağını da iddia etti.

AYM, Aktaş'ın ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine hükmetti.