27 Eylül 2024 Cuma

Avukatlar, Antakya'da yıkımın sorumlularının aklanmasını engelledi

Avukatların mücadelesi sonucu Antakya'daki yıkımın sorumluların aklanmasına izin verilmedi. Sorumlulara işaret eden Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü ek binadaki dosya ve evrakların savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla teslim alındığını duyuran Çağdaş Hukukçular "başardık" dedi.

Maraş ve Antep merkezli meydana gelen, onbinlerce binanın yıkılmasına ve onbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremde sorumluluğu olanlar aklanmak için delillerin karartılması avukatların çabasıyla engellendi. Avukat Bedia Büyükgebiz, Antakya'da Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü'nde yer alan işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu binanın yıkılacağını duyurmuş ardından meslektaşları harekete geçmişti.

Avukat Büyükgebiz'in sosyal medya paylaşımının ardından çok sayıda avukat alana gitti, üç binadan oluşan kamu binasının kampüsünde yıkılan ve hasarlı binaların olduğunu duyurdu. Avukatlar içeride işyeri ve konutların laboratuvar test sonuçlarının olduğunu tespit etti. Ek binanın yıkılmak istendiğini kaydeden avukatlar, iş makinalarının önüne geçerek, operatöre hukuksuzluğu anlatarak yıkımı durdurdu ve daha önce yıkılmış olan bina enkazında yer alan dosyaları, etrafa saçılmış olan evrakı savcılığa teslim etmek için korumaya aldı.

Hatay Barosu'na haber vererek C. Başsavcılığı ile iletişime geçilmesini isteyen avukatlar, enkazda buldukları dosyaları, çürük yapılara onay verip, gerekli yaptırımları uygulamayan, depremin bir felakete dönüşmesinin sorumlularına işaret ettiğinin altını çizdi. Etkin bir soruşturma için önemli olan dosyaların savcılığın teslim almasını sağlayacaklarını, delillerin karartılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan avukatlar, yaptıkları her işlemin hukuka uyun olduğunu da ekledi.

Öte yandan belgeler tutanaksız şekilde muhafaza altına alınmaya çalışıldı, avukatlar bu hukuksuzluğu da engelledi.

Antakya'daki yıkımın sorumlularına işaret eden Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü ek binadaki dosya ve evrak, nihayet savcılık kararı ile olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla teslim alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, sosyal medya hesabından durumu "başardık" ifadesiyle paylaştı.