29 Eylül 2024 Pazar

Avukat Karakaş'ı ezen polisin dosyası ağır ceza mahkemesine gönderildi

Şırnak'ta avukat Serkan Karakaş'ı araçla ezen polis Sırrı Erdoğan'ın yargılandığı davanın ilk duruşmasında asliye ceza mahkemesi görevsizlik kararı verdi. Davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini kaydetti.

Şırnak Barosu'na üye avukat Serkan Karakaş'ı 10 Nisan'da araçla ezen Şırnak İl Emniyeti Çevik Şube Müdürlüğü polislerinden Sırrı Erdoğan'ın "kasten yaralama" suçuyla yargılandığı davanın ilk duruşması Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Nuran İmir ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, baro temsilcisi katıldı. Tutuksuz yargılanan sanık polis Sırrı Erdoğan salonda hazır bulunurken ağır yaralanan avukat Serkan Karakaş tedavisinin devam etmesinden ötürü duruşmaya katılamadı.

İfade veren sanık polis Sırrı Erdoğan, "Psikolojik sorunlarım var" diyerek kendini aklamaya çalıştı.

Karakaş'ın avukatları, dosyanın ağır cezayı ilgilendirdiğini ve mahkemenin "görevsizlik" kararı vermesini istedi. Mahkeme, avukatların talebini kabul ederek "görevsizlik" ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

Duruşmayı takip eden avukatlar mahkeme çıkışında açıklama yaptı. Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, soruşturma aşamasındaki tüm taleplerinin reddedildiğini ve alelacele hazırlanan iddianame sonrası sanığın tahliye edildiğini hatırlattı. Soruşturmanın başından itibaren sağlıklı yürütülmediğini vurgulayan Dilsiz, "Faili kolluk olan dosyaların çoğunda yapılmış olan cezasızlık durumu, taleplerimizin reddedilmesi nedeniyle bizde şüphe uyandırmıştır. Biz, hukukçuyuz. Bizler, kendi haklarımızı dahi koruyamadığımız müddetçe vatandaşların haklarını koruma imkanımız yoktur. Dolayısıyla Avukat Hakları Merkezi Başkanımıza yönelik yapılan bu saldırı neticesinde bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

TBB Başkanı Erinç Sağkan, her geçen gün avukatlara yönelik yeni bir saldırı olduğunu kaydederek, "Bunun siyasal iktidarın bu mesleğe bakış açısıyla ilintili olduğunun farkındayız. Avukatlık mesleğinin sanki yargılama faaliyetinin önüne geçmeye çalışan meslek grubuymuş gibi algılatılmasından da kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. Ancak savunma makamının olmadığı bir yargılamadan adil bir sonuç çıkmasını kimse beklemesin. Yarın başları ağrıdığı zaman ilk çağıracakları meslek grubu avukatlardır. O yüzden herkesin bu mesleğe sahip çıkması gerekiyor" dedi.