27 Eylül 2024 Cuma

Atılım gazetesinin 25. yıl gecesinde gazete dağıtan 3 ESP'liye dava

Atılım gazetesinin Adana'daki 25. yıl etkinliğinde gözaltına alınan 3 ESP'liye "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "örgüt üyesi olmak" iddialarıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 19 Mart 2020 tarihinde görülecek.

Atılım gazetesinin 25. yılı dolayısıyla Adana'da düzenlenen etkinlikte Atılım gazetesini ve Özgür Gençlik dergisini dağıttıkları sırada gözaltına alınan ve bırakılan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclis Üyesi Osman Kara ve parti üyeleri Ahmet Türkeş ile Kemal Gençaydın hakkında dava açıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 3 Kasım 2019'da Adana'da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapılan etkinlikte ESP'lilerce kurulan stantta yer alan ve hakkında toplatma kararı bulunan Özgür Gençlik dergisinin kimi sayıları ile toplatma kararı olmayan Atılım gazetesinin bazı sayılarına polislerce el konuldu. Gazete hakkında toplatma kararının olmadığı fark edilince gazete hakkında yerel mahkemece toplatma kararı çıkarıldı.

Savcılık, Kara, Türkeş ve Gençaydın hakkında "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "örgüt üyesi olmak" iddialarıyla iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Mart tarihinde duruşma günü verdi.

Etkinlik sırasında el konulan Özgür Gençlik dergileri ve Atılım gazetelerini delil olarak gösteren savcı, Kara, Türkeş ve Gençaydın'ın eylem birliği içinde hareket ettiğini ileri sürdü. Savcılık, bu gerekçeyle 3 ESP'liye "örgüt üyesi olmak" iddiasında bulundu. ESP'lilerin, dergi ve gazetelerin dağıtımını da "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" olarak değerlendirdi.

Savcılık, Türkeş'in; gazete ve dergileri kimseye vermediği için "örgüt propagandası"nın oluşmadığını belirterek, Kara, Türkeş ve Gençaydın'ın "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "örgüt üyesi olmak" iddialarıyla cezalandırılmasını istedi.