27 Eylül 2024 Cuma

Asya Meryem Behrengi yazdı | Yeni dönemin gerillası: Firat Newal

Firat Newal yoldaş yeni dönem gerillacılığında kapitalist sistemde öğretilen bilgiye ulaşma biçimini reddetmişti. Yığılan bilginin hiçbir işe yaramayacağını söyler, ihtiyacı olanı belirleyip doğru konuda derinleşirdi. Kapitalist sistemde bilgiye ulaşma hakkının gasp edildiğini söyleyerek her gerillanın doğru yöntemle bu alanda sonuç alabileceğine inanıyordu. Verdiği eğitimlerde de savaşçıların kendi kendilerine bilgiye ulaşmasının yolunu öğretmeye çalışıyordu. O sadece bilgiye ulaşma biçimiyle değil bilgiyi kullanma biçimiyle de çağın gerillacılığına layık bir çalışma sergiliyordu.

Yeni dönem gerillacılığı, düşmanın teknik üstünlüğünü boşa çıkaracak taktik zenginlikleri içerir. Firat Newal yoldaş, yeni dönem gerillacılığının ileri pratiklerini sergileyen genç bir komutandı. O bir komünist olarak diyalektik materyalizmi çalışmalarının temeline koydu. Her konuya yaklaşırken sınıf bilincini kuşandı. Bilim burjuvazinin tekelinde olduğu günden beri egemenlerin iktidarını besledi. Firat yoldaş komünist bir savaşçı olarak sınıf düşmanlarına duyduğu kini bir gün bile azaltmadan burjuvazinin yaymış olduğu her bilgiye kuşkuyla yaklaştı. Ezilenlerin açısından meselenin nasıl olduğuna, gerçek bilimin görüş açısı olan diyalektik materyalizme dayanarak ulaştı.

Burjuvazi, yalandan ve talandan kurduğu iktidarında kumdan kalelerde saltanat kuruyor. Firat yoldaş devrimci dalgaların bu kaleleri alt edeceğine olan inançla doluydu. İnancının kaynağı bilgisinden geliyordu. Bu nedenle düşmanı kendisini yenilmez göstermek için yaydığı bilgileri, gücünü abartarak yaratmaya çalıştığı korku atmosferini çok iyi okuyordu. Onlar, zulüm ve zorbalıkla kurdukları düzenlerinin asla yıkılmaz olduğuna ezilenleri inandırmaya çalışırken ellerindeki silahları, sahip oldukları imkanları allayıp pullayıp pazara sunarlar. Firat Yoldaş 'Her sistemin bir açığı vardır' derken sadece teknik bir şiar dile getirmiyordu. O, burjuvazinin iktidarının yenilmez olduğu fikrine savaş açıyordu. Her zaman saldırabilecek bir alan vardır, her zamana düşmanı alt etmek için bir yol vardır. Düşmanın tekniği ne kadar gelişkin olursa olsun gerilla yaratıcılığıyla o tekniği boşa çıkarabilir. Buna inanmak için elbette düşmanın teknik gelişimini okuyacak ve takip edecek kadar kendini geliştirmiş olmak gerekir. Firat Newal yoldaş sosyalizm mücadelesinde zafere inandığı, umudunu en zorlu zamanlarda koruduğu gibi çalışıp gelişmenin zorunluluğunu da inkar etmiyordu. Düzenli ve disiplinli bir çalışma koşulu teknik bilginin gelişmesi için zorunludur. Firat yoldaş titizlikle yürüttüğü çalışmalarında disiplini elden hiç bırakmadı.

Gerilla yaşamı kapitalist erkek egemen sistemden kopanlar için birçok alt üst oluş içerir. Teknik bir alandaki çalışmalarda da durum böyledir. Egemenler, bilgiyi iktidarlarının devamlılığını sağlayacak şekilde sunarlar ezilenlere. Gerçek öğrenme yöntemlerine, esas bilgiye ulaşmak devrimci eylem içinde mümkün olur. Bilginin yığılması, dogmatik tarzda öğrenme, tekçi eğitim sistemlerinin yarattığı nesiller, özgür düşünceden analiz yeteneklerinden mahrum bırakılırlar. Firat Newal yoldaş yeni dönem gerillacılığında kapitalist sistemde öğretilen bilgiye ulaşma biçimini reddetmişti. Yığılan bilginin hiçbir işe yaramayacağını söyler, ihtiyacı olanı belirleyip doğru konuda derinleşirdi. Kapitalist sistemde bilgiye ulaşma hakkının gasp edildiğini söyleyerek her gerillanın doğru yöntemle bu alanda sonuç alabileceğine inanıyordu. Verdiği eğitimlerde de savaşçıların kendi kendilerine bilgiye ulaşmasının yolunu öğretmeye çalışıyordu. O, sadece bilgiye ulaşma biçimiyle değil bilgiyi kullanma biçimiyle de çağın gerillacılığına layık bir çalışma sergiliyordu. Sadece bilmek değil sahip olduğun bilgiyi doğru kullanabilmek onun en belirgin özelliklerindendi. Bu sayede düşmanın milyon dolarlık tekniğini boşa çıkarabilecek açıkları buluyor, kısıtlı imkanlara rağmen taktik zenginlikler kazandırabiliyordu.

Düş kurmak bir devrimcinin cephanesidir. Firat Newal yoldaş, zengin düşleri olan ufku geniş bir komutandı. Aynı zamanda çalışmalarını gerçekçilik zemininden koparmadı. Asla olmaz ya da hiç mümkün değil demedi hiçbir zaman. Koşulların o an yetersizliğini net bir şekilde söyler çalışmanın sınırlarını çizerdi. Ancak koşullara teslim olmaz o koşulları değiştirecek çalışmaları pes etmeden kovalardı. Bu nedenle cephelerden birbiri ardına gelen taleplerin hepsini ciddiyetle inceler, hepsini önemser ve çalışmalarını bu doğrultuda planlardı.

Sömürgeci Türk devleti, Kürdistan'da yürüttüğü kirli savaşı sürdürebilmek için her geçen gün bir sanayi dalına dönüşen silah teknolojisini geliştirmek zorunda kalıyor. Elindeki imkan ve tekniklerle bitiremediği devrimci savaşı kimyasal silahlarla sonlandırmanın peşinde. Burjuvazi iktidarını sürdürebilmek için bu alanda sürekli çalışacak beyinlere ihtiyaç duyuyor. Bu alanda eğitimler alan gençler bin bir emekle kazandıkları üniversitelerden mezun olduklarında işsizlikle boğuşuyor. Yaşam koşullarının kötülüğü, işsizlik ve yoksulluk gençleri ya sahte özgürlüklerle boyanmış Avrupa yollarına düşmek ya da Erdoğan iktidarını besleyecek savaş sanayisinde çalışmak zorunda bırakılıyor. Firat Newal, sahip olduğu teknik bilgi ve yetenekleri ile herkesin yüzünü döndüğü Avrupa'da kulaklarını ezilenlerin çığlığına kapatabilir ve başka bir hayat seçebilirdi. Ancak o sınıf savaşının silahlı zorla sürdürmesi gerektiğini bilerek Rojava Devrimi'ne katıldı. Bir Kürdistan partisi olan MLKP'nin neferlerinden birisi olarak sosyalist yurtseverlik bilinciyle devrimde yerini aldı. Bu tercihi ve bulunduğu alanlardaki pratiğiyle kendisi gibi pek çok gence bilimin ve tekniğin burjuvazinin tekelinde olmak zorunda olmadığını bir kez daha kanıtladı. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde zenginleşen taktiklerle, teknik bilgi ve donanımın yeni dönem gerillasında nasıl bir güce dönüşebileceğini gösterdi. Evet, bugün yeni dönem gerillaları faşist sömürgeci Erdoğan'ın övündüğü büyüklükte fabrikalara sahip değil. O kadar çok akademik bilgiyle donatılmış mühendisleri, teknikeri yok. Küçük atölyelerde, derme çatma barakalarda, gecekondu mahallerinde, dağların kalbine inen tünellerde ve çoğunlukla savaşın en ön cephelerinde o fabrikalarda üretilen nice tekniği boşa çıkaracak sonuçlar alıyorlar. Çünkü yeni dönem gerillası yaratıcılığa ve hayalleri gerçek kılma iradesine sahip. Gerçek bilgiye ulaşma ve bununla faşizmin sonunu getirme kararlılığına ve özgürlüğüne sahip.

Firat Newal yoldaş faşizmin öfkesini üzerine çeken genç bir komutan olarak tüm gençleri bir kez daha düşünmeye çağırıyor. Yeni çağın çocukları zincir kıran ruhlarında egemenlere biat eden bilim insanları mı barındırıyor yoksa en olmaz denileni olduran, yoktan var edecek hayal gücü iktidara şiarıyla cephaneliğini dolduran inançlı devrimciler mi? Hayatın her alanında özgürlükleri elinden alınan, birer makineye dönüştürülmek istenen gençler, yalandan bir dünyanın kölesi mi olacaklar yoksa beyinlerine vurulmak istenen prangaları eritecek kudrette ateşlerle faşizmin sarayını mı yakacaklar? Amerikan askerlerini perişan eden Vietnamlı devrimcilerin taktiklerinden, defalarca kez kimyasal kullanmasına rağmen başarılı olmayan işgalci Türk askerilerini hezimete uğratan Kürdistan'ın yurtsever ve komünist gerillalarına kadar uzanan bir geleneğe yaslanıyor yeni dönem gerillacılığı. Faşizmin iktidarını bırakmamak için direneceği ezilenlerin ise söke söke hakkını alacağı günler kapıdayken faşist Erdoğan'a boyun eğmeyen pırıltılı beyinlerin yapabileceği çok fazla şey var. Yaratıcılığıyla tarihe geçen Gezi'nin çocukları ve ardılları dünyanın en hantal düşünüş tarzına sahip despotik bir diktatöre pabucunu bin defa ters giydirir. Yeter ki Firatların açtığı yolu görsünler, bu yolda özgürlüğe yürüsünler.