26 Eylül 2024 Perşembe

Arnavutluk'taki protestolar 4. gününde devam etti

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, bir gencin, polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından 9 Aralık'ta başlayan protestolar dördüncü gününde de devam etti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 10'dan fazla kişinin bir araya gelmesinin yasak olduğu dönemde, 4 gündür eylemler düzenleyen yüzlerce kişi, "Klodian için Adalet" çağrısıyla dün akşam ilk önce Başbakanlık önünde toplandıktan sonra İçişleri Bakanlığı ve Tiran Bölge Emniyet Müdürlüğü binasına doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Polis, yürüyüş düzenleyen kitleye göz yaşartıcı gazla saldırdı. Eylemciler, polisin saldırısının ardından şehrin farklı bölgeleri ve merkezindeki ana caddelerde yönelerek burada toplandı.

Protestoya katılanlarda gözaltına alınanlar ve yaralananlar oldu.

Başkent Tiran'nın dışındaki bazı kentlerde de protestolar düzenlendi.

Başkent Tiran'da 8 Aralık'ta sokağa çıkma yasağının bulunduğu saatlerde 25 yaşındaki K.R, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olay, ülkedeki siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve halkın tepkisine neden olmuştu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Sander Lleshaj'ın istifasını sunduğunu açıklamıştı.

Tiran Asliye Mahkemesi, görevi sırasında K.R'yi vuran polis Nevaldo Hajdaraj hakkında tutuklu yargılama kararı vermişti.