27 Eylül 2024 Cuma

'Arama kurtarma ekibi 9'uncu günde geldi, insanlar kaderine terk edildi'

Hatay'da 9 gündür enkaz başında bekleyen Veysel Erişmiş, buraya arama kurtarma ekiplerinin 9'uncu günde geldiğini, insanların günlerce kaderine terk edildiğini anlattı.

Maraş merkezli iki büyük deprem sonrası, Hatay'da yıkılan 13 katlı Atilla Eren apartmanının enkazında ablası, eniştesi ve 3 yeğeni olan Veysel Erişmiş, ANKA Haber Ajansı'na konuşarak arama kurtarma ekiplerinin depremin 9'uncu gününde geldiğini söyledi. Deprem olduğunda kendi imkanlarıyla Urfa'dan geldiğini belirten Erişmiş, "Geldiğim ilk günden beridir ilk üç gün neredeyse hiçbir çalışma olmadı bu binada. Aşağıya AFAD ekipleri geldi, UMKE ekipleri geldi. Bütün ekiplerin hepsi aşağıda görünen Rönesans diye bir site var, hepsi önündeler. Gidip, 'Ağabey yukarıda da bir tane enkaz var. Lütfen yardımcı olun. Oradakileri de çıkaralım' dedik. Bana 'Hayır bize yukarıdan bildirim geldi valilikten, direkt buraya gönderildik. Başka hiçbir yere ekip gönderemiyorum' dediler" ifadelerini kullandı.

Geldiği ilk gün sadece askerlerin alanda bulunduğu ve arama kurtarma çalışmaları için yardım istediklerinde "Artçı depremler oluyor. Ben askerlerimi dışarı çıkaramam" cevabını aldıklarını kaydeden Erişmiş, şöyle devam etti: "Şu an belki bu kaydı izleyenler diyecek ki 'AFAD var, yalan söylüyorlar, yanlı konuşuyorlar.' Bu AFAD ekipleri var ya, dün gece geldiler, burada önce bir tartıştık, kavga ettik zor bela geldiler. Onların da hiçbir ekipmanı yok neredeyse. Şurada görmüş olduğunuz asker abiler var ya ilk 5 gün yoktular. Sonradan herhangi bir bakan mı birisi geleceği zaman şöyle şuradan komple boydan boya aşağı kadar serildiler."

Jandarma ve polisin sadece enkazda bulunan jandarma ve polisleri almak için geldiğini dile getiren Erişmiş, devletten kimsenin bulunmadığını, sadece gönüllü insanların gelip enkazda çalıştığını vurguladı.

"Ne gelen var ne giden var kaç gündür. Sadece biz burada dişimizle, tırnağımızla uğraştık. İnsanlar ateşlerin başında, bakın çadır bile yok burada. İnsanlar lavaboyu 4 gün sonra gördüler burada. Herhangi bir tuvalet ihtiyacını giderecekleri yer bile yoktu" diyen Erişmiş, elleri kolları bağlı bir şekilde ateş başında beklediklerini ifade etti.

İnsanların günlerce kaderine terk edildiğini vurgulayan Erişmiş, günler sonra çok kısıtlı sayıda AFAD personelinin enkazda görevlendirildiğini kaydetti.

Erişmiş, şöyle devam etti: "'Burada ses var mı' diye gelenler de bizim umudumuzu o kadar kırdılar ki. Aşağıda vardır herhalde ses. Burada ses yoktur, çünkü kimse burada çalışmadı. 9 gün bir insanı bıraksan açlıktan, susuzluktan bu soğukta... ilk iki gün zaten yağmurdan ölen öldü. Arkadan ses geliyordu ilk iki gün. 'Zeynep, Zeynep' diyordu kadın. 'Benim ismim Zeynep.' Öldü gitti kadın, kimse yardım etmedi. Gelen ekiplerin hepsi aşağıda durdu."