27 Eylül 2024 Cuma

'Antakya'da hastanelerin yıkılması nedeniyle binlerce insan yaşamını yitirdi'

İstanbul'dan Antakya'ya giden hekimler, 2016 yılının Aralık ayında hizmet vermeye başlayan Hatay Devlet Hastanesi ve kentteki neredeyse tüm Aile Sağlığı Merkezinin yıkıldığını aktardı. Hekimler hastane ve ASM'lerin yıkılması nedeniyle binlerce insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

İstanbul Tabip Odası, 7 Şubat günü gittikleri Antakya'daki izlenimlerine aktarmak üzere basın toplantısı düzenledi.

Oda binasında yapılan açıklamada, İstanbul Tabip Odası adına söz alan doktor Özden Göngür, Adıyaman'a gitmek istediklerini ancak organize edilemediği için vakit kaybetmemek için Adana'ya gittiklerini söyledi. İskenderun Devlet Hastanesi'nden bir hekimle iletişime geçerek, hastanede ihtiyaç olup olmadığını sorarak oraya gitmek istediklerini belirten Göngür, "Ancak Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD) bizi bir teknik üniversiteye götüreceğini söyledi. Sonrasında oraya da geçemedik. Antakya'ya gönderileceğimizi de söylediler. Sabah saat 5 sularında vardık. Orada tek bir sağlık çadırı kurulmuştu. Zifiri karanlık olduğu için herhangi bir çalışma ya da işlem de yoktu" dedi.

Doktor Ahmet Tabduk Mehlepçi de depremde zarar gören halkı yardımcı olmak için Antakya'ya gittiklerini ancak AFAD'ın buna olanak sağlamadığını vurguladı.

'BİNLERCE İNSAN KURTARILABİLİRDİ'
Deprem yönetmeliğine göre sağlık kurumlarının depreme dayanıklı inşa edilmesi gerektiğini belirten doktor Emrah Kırımlı ise "Oysa 750 yataklı bir hastane ne yazık ki yıkıldı. Hatay'da tüm sağlık kurumaları yıkılmış durumda. Eğer bu yerler çalışıyor olabilseydi muhtemelen binlerce kişinin hayatı kurtulacaktı" dedi.