26 Eylül 2024 Perşembe

Ankara'da direniş ve öfke Newroz alanına taşındı

Anıtpark'ta direniş ve öfkesini Newroz alanına taşıyan kitle, tecrit, deprem ve 14 Mayıs seçimine vurgu yaparak, AKP-MHP iktidarını göndermekte ısrarcı olduklarını belirtti.

Ankara'da Newroz kutlamaları için Anıtpark'ta toplanan kitle "Kapitalizmi Newroz ruhuyla enkaza çevireceğiz", "Bedeniyle Newrozlaşanların ruhuyla tecridi kıracak, faşizmi yeneceğiz" yazılı pankartlar taşıdı. "Newroz piroz be", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Jin, jiyan, azadî", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı Newroz kutlamasına, "Deprem değil cinayet", "Hükümet istifa" pankartları alana alınmadı.

Diyarbakır Newroz'unda katledilen Kemal Kurkut ve depremde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapılan Newroz mitinginde, Emek ve Demokrasi Güçleri adına ortak metin Hüseyin Gökoğlu tarafından okundu. Ardından depremde ihmaller nedeniyle kızı Eylem Şafak Aydın'ı kaybeden ve enkazdan günler sonra çıkarılan Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren söz aldı.

'MİLYONLARIN ÖFKESİNİ KUŞANARAK GELDİM'
Milyonların öfkesini kuşanarak geldiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Öneren, "Sözün bittiği yer diyoruz ama asıl sözün ve mücadelenin başladığı yer burası. Bugün işçi sınıfının mücadelesini Kürt halkının özgürlüğüyle buluşturuyoruz. Öfkemizi kalbimize gömerek bu isyan ateşini bugün yakacağız. Zamanımız Dehaqlarını 12 Mart'larda, 12 Eylül'lerde, Maraş'ta, Suruç'ta, Gar katliamından görüyoruz. Bu katliamlarla bizi bitiremediler ve asla bitiremeyecekler. 6 Şubat'ta zalim Dehaq'ın zehrinin vücut bulmuş şeklini karşımıza koydular. Halkları 3 gün göz göre göre ölüme terk ettiler. Bize ölümlerden ölüm beğenin dediler. Bizim bedenimiz enkaz onların ise vicdanları enkaz altında kaldı. Devlet halkı ölüme terk ederken yardımımıza koşan sosyalistlerdi, devrimcilerdi" dedi.

TUTSAKLARA SELAM GÖNDERİLDİ
Newroz alanından tutsak siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Leyla Güven, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata, Selahatin Demirtaş, Keskin Bayındır, İdris Baluken, Selçuk Mızraklı şahsında tüm tutsaklara selam gönderildi.

'GELECEĞİ OMUZ OMUZA KURACAĞIZ'
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, tecrit politikalarına değindiği konuşmasında, iktidarın depremde yarattığı yıkım ve ihmallere yer verdi. Deprem ve selde ölümlerin kader olmadığını vurgulayan İpekyüz, "Tek dertleri iktidarlarını korumak. Ellerindeki tek şey savaş, rant, baskı ve şiddet. 2013 Amed Newroz'unda bir mektup okundu. Sayın Öcalan'dan. 'Savaş duracak' diyordu. Aradan 10 yıl geçti ve iktidar ne yaptı? Savaşı ve tecridi derinleştirdi" dedi.

Depremle ilgili pankartların alana alınmamasına tepki gösteren İpekyüz, "Kimse bize helalleşme demesin. Yüzleşemediğiniz bir hakikatle asla helalleşemezsiniz. Direnenler yol açtı, gün dayanışma günüdür. Biz geleceği yeni yaşamı umutla kurmak istiyorsak el ele omuz omuza bir halay çekercesine geleceği 14 Mayıs'ta beraber kuracağız" diye belirtti.

Newroz programı, sanatçı Berfin Aktay'ın türküleri ve ardından Hızır Çelebi'nin deyişleriyle sona erdi.