29 Eylül 2024 Pazar

Ankara Emniyeti, gazetecilerin 'halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini' iddia etti

Bu sabah ev baskınlarıyla gözaltına alınan gazeteci sayısı 12'ye yükselirken, Ankara Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklamada gazetecilerin 'halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiğini' iddia etti. 14 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 9 ilde düzenlenen ev baskınlarıyla gözaltına alınan gazetecilerin sayısı 12'ye yükseldi. Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli ile Jinnews muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Jinnews muhabiri Derya Ren de farklı bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı ve saatler sonra tutuklanarak Diyarbakır Hapishanesine götürüldü.  

MA'nın Ankara bürosunda bir dönem stajyer muhabirlik yapan Mehmet Günhan'ın da Manisa'da evine yapılan baskınla gözaltına alındığı öğrenildi.

KATLEDİLEN VE TUTSAK EDİLEN GAZETECİLERİN FOTOĞRAFLARINA EL KONULDU
Öte yandan MA'nın Ankara bürosuna baskın düzenleyen polisler, sabah 07.00'de hiç kimseyi beklemeden aramaya başladı. Polisin, arama sırasında Özgür Gündem gazetesinin arşivlerine, Yeni Yaşam ve Xwebûn gazetelerinin sayılarına el konuldu. Aramalarda 4 Ekim'de Süleymaniye'de katledilen gazeteci Nagihan Akarsel ve 16 Haziran'da Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteciye ait fotoğraflara da el konuldu.

KATLEDİLEN GAZETECİLERİN FOTOĞRAFLARI YIRTILDI
Polisler ayrıca ev baskınlarında arama sırasında katledilen gazetecilerin fotoğraflarını yırttı.

MA LOGOLU MİKROFON 'SUÇ UNSURU' SAYILDI
Polis, 6 saat süren aramanın ardından 5 bilgisayar, 2 hard disk, haber notlarının bulunduğu ajandalar, bir telefon ve onlarca kitapla birlikte, Mezopotamya Ajansı logolu bir mikrofona da "suç unsuru" sayarak el koydu.

Gözaltına alınan gazeteciler için 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği, tüm gazetecilerin Ankara'ya götürüleceği öğrenildi.

ANKARA EMNİYETİ: HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA SEVK EDİCİ HABERLER YAPTILAR
Ankara Emniyet Müdürlüğü ise yaptığı açıklamayla gözaltına alınan gazetecileri PKK/KCK'nin "basın komitesiyle" ilişkilendirmeye çalıştı. Gözdağı vermek isteyen emniyet gazetecilerin gözaltına alınma görüntülerini servis etti. Ancak görüntüler emniyetin niyetinin aksine gazetecilerin zulme direndiğini gözler önüne serdi. Söz konusu görüntülerde, polislerin işkenceyle gözaltına alınan Berivan Altan ve Deniz Nazlım'ın başını  eğdirmeye çalıştığı, gazetecilerin ise direndiği görünüyor.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada Mezopotamya Ajansı için "sözde haber ajansı" denirken, gazetecilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Newroz, Gezi direnişi, Kobanê serhildanı gibi gündemlere ilişkin yaptıkları haberlerle "halkı kin ve düşmanlığa sevk edici haberler" yaptıkları, "toplumsal gerginlik" yaratmaya çalıştıkları, "örgüt propagandası" yaptıkları iddia edildi.

Soruşturma kapsamında 9 ilde 14 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtilen açıklamada, yapılan ev baskınlarında el konulan kitap ve materyaller "örgütsel içerikli" denerek algı oluşturulmaya çalışıldı.