27 Eylül 2024 Cuma

Ankara Deprem Dayanışma Platformu kuruluşunu deklare etti

Ankara yerelinde bir araya gelen çok sayıda kurum Ankara Deprem Dayanışma Platformu'nun kuruluşunu deklare etti ve deprem bölgesine dönük dayanışmanın uzun erimli ve koordine olmasının önemine dikkat çekti.

6 Şubat'ta gerçekleşen Maraş merkezli depremler sonrası depremzedelerle dayanışmak için Ankara'da bir araya gelen çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve meslek örgütü, Ankara Deprem Dayanışma Platformu'nun kuruluşunu ilan etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şube Eşbaşkanı Şevin Kaya okudu. 

Depremler sonucu 10 ilde on binlerce insanın hayatını kaybettiğini, yüz binlercesinin yaralandığını ve milyonlarcasının da temel ihtiyaçlarından mahrum kaldığını dile getiren Kaya, deprem olduğu andan itibaren devletin zamanında ve yeterli müdahaleleri yapmadığının aşikar olduğunu kaydetti. Rantın getirdiği ölüme karşı dayanışmanın yaşatacağını vurgulayan Kaya, bu amaçla Ankara yerelinde çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika ve sivil inisiyatifin yan yana geldiğini belirtti.

"Bu dayanışma ağını kolektif akılla daha koordine ve organize bir şekilde büyütmek üzere Ankara Deprem Dayanışma Platformu'nu kurmuş bulunuyoruz" diyen Kaya, bu denli büyük bir yıkım etkileri ve sonuçlarının uzun erimli olacağına işaret ederek, gerekli hazırlıkları, ekipleri ve altyapıyı kurmanın önlerine bir ödev olarak çıktığını belirtti.

Platformun sabit olarak kurulmadığını ve zaman içerisinde genişlemeye açık olduğunu vurgulayan Kaya, şöyle devam etti: "Bir yandan acil sorunlara yönelik çözüm üretirken, bir yandan da uzun erimli dayanışma sürecini örgütleme, koordinasyonunu ve sürekliliğini sağlama konusunda bir araya gelme ihtiyacımıza platformun cevap olacağını umuyoruz. Yalnızca deprem bölgesindeki ihtiyaç ve sorunlara yönelik değil, bölgeden Ankara'ya gelecek yaralıların/hastaların, bebeklerin, çocukların, depremzedelerin ihtiyaçları ile sorunlarına yönelik gerek bizlerin kendi içinde gerekse de kamu kurumları ve belediyelerle koordinasyonuna ihtiyaç olduğu açıktır. Platformun bu koordinasyonu hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı olacağını düşünüyoruz."

Kaya, dayanışmayı ortaklaştırma ve koordine etme amacıyla Ankara yerelindeki tüm kurumlara platformda yan yana gelme çağrısı yaptı.