29 Eylül 2024 Pazar

Amini'nin babası: Kamera görüntüleri yok edildi

İran'da, gözaltında işkenceyle katledilen Mahsa (Jîna) Amini'nin babası Emcet Amini, kızının otopsi raporu ile kamera görüntülerinin verilmediğini, cenazenin de kendilerine gösterilmediğini söyledi.

İran'ın başkenti Tahran'da, "ahlak polisi" tarafından gözaltında işkenceyle katledilen yaşındaki Mahsa (Jîna) Amini'nin babası Emcet Amini, BBC'ye konuştu. İran devleti ve polisinin kızıyla ilgili yaptığı açıklamaların "yalan" olduğunu vurgulayan baba Amini, kızının otopsi raporunu görmesine izin verilmediğini söyledi.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ YOK EDİLDİ
Gözaltına alındığı esnada kızının yanında bulunan 17 yaşındaki erkek kardeşi Kiaraş'ın, ablasının dövüldüğünü anlattığını belirten baba Amini, "Oğlum onunlaydı. Bazı görgü tanıkları oğluma, ablasının polis minibüsünde ve karakolda dövüldüğünü söyledi. Oğlum, kızımı gözaltına almamaları için yalvardı ama o da dayak yedi, giysileri parçalandı. Güvenlik güçlerinin üzerindeki vücut kameralarının görüntülerini göstermelerini istedim ama kameraların pilinin bittiğini söylediler" diyerek kamera görüntüleri yok edilerek katliamının üzerinden örtülmek istendiğine dikkat çekti.

OTOPSİ RAPORU VERİLMEDİ
Sağlık çalışanlarının, kızının cenazesini görmesini engellediğini de anlatan baba Amini, "Kızımı görmek istedim ama beni içeri almadılar. Otopsi raporunu görmek istediğimde de doktor 'Ne istersem onu yazarım, seni ilgilendirmiyor' yanıtı verdi" dedi.

İŞKENCE ATK RAPORUYLA GİZLENİYOR
Kendilerine otopsi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini belirten baba Amini, kızının cansız bedenini kefenlenmiş halde gördüğünü, teşhis için sadece yüzü ve ayaklarını görebildiğini aktardı. "Ayaklarında yara izleri vardı" diyen baba Amini, "Doktorlardan ayaklarına bakmalarını istedim, bana yaranın nedenine bakacaklarını söylediler ama hiç aramadılar. Beni görmezden geldiler, şimdi de yalan söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Tahran Adli Tıp Kurumu'nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, daha önce yaptığı açıklamada, "Başta ve yüzde yara izi yok, göz kenarlarında yara izi ya da kafatasında çatlak yok" diyerek, Amini'nin 8 yaşında beyin ameliyatı geçirdiğini iddia etti. Faşist molla rejimi yetkilileri de işkence sonucu beyin kanaması geçiren Mahsa Amini de iç yaralanma emaresi görülmediğini öne sürdü.

'HİÇBİR HASTALIĞI YOKTU'
Kızının sağlık sorunları olduğu ve bunun ölümüne yol açmış olabileceği iddialarını reddeden baba Amini, şunları aktardı: "Yalan söylüyorlar. 22 yıllık ömründe birkaç soğuk algınlığı hariç hastaneye gitmedi. Hiçbir hastalığı yoktu, hiç ameliyat geçirmedi. Gelecek hafta üniversite öğrenimine başlayacaktı ve Tahran gezisi, okul başlamadan önceki son tatiliydi. Mikrobiyoloji okumak istiyordu. Doktor olmak istiyordu. Bu hayali asla gerçek olamayacak. Annesi çok hasta, onu hepimiz çok özlüyoruz. Dün 23 yaşına girecekti."