27 Eylül 2024 Cuma

Amed Emek ve Demokrasi Platformu: Çözüm için görüşmeler başlatılmalı

Çözüm sürecinin tekrar başlaması gerektiğini belirten Amed Emek ve Demokrasi Platformu, "Bir an önce yetkilileri halkımızın ihtiyacı olan barışı ve demokrasiyi temin etmek için taraflarla görüşmeleri başlatmaya davet ediyoruz" dedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, "Barış hemen şimdi" şiarıyla Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı Amed Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Siraç Çelik okudu. Cumhuriyet tarihine bakıldığında statükonun ve demokrasinin sürekli çatışma halinde olduğunu söyleyen Siraç, 1921'de yapılan Anayasa'nın kapsayıcı öz ve açık bir Anayasa olmasından kaynaklı, halklar açısından bir umut yarattığını hatırlattı. Bu heyecanın 1924 Anayasası'yla son bulduğunu belirten Siraç, "1924 Anayasası sonrası ülkenin şekillendirilmesi için farklılıkların törpülenmesi üzerine kurgulanan sistem de sorunları katlayarak günümüze kadar getirmiştir. 96 yıllık Cumhuriyet tarihine baktığımızda ekonomik, sosyal ve siyasal krizler normalleşmiş ve hayatımızın bir parçası olmuştur. Özellikle ülke içinde farklı kimlik ve inançtaki halkların varlığı kurgulanan sistem için sürekli bir tehlike olarak görülmüştür. Bu da beraberinde farklılıklara karşı baskı politikasını doğurmuştur. En ufak hak taleplerinin şiddetle ve baskıyla karşılık bulması sorunları daha da çıkılmaz bir hal almasıyla sonuçlanmıştır. Hele bir de demokratik süreçlerin önünün gelenekselleşen darbelerle tıkanması, halkımız açısından ciddi sıkıntılara sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

'HASTA TUTSAKLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR'
Çözülmeyen ya da çözülemeyen problemlerin 40 yıl önce çatışmalara dönüştüğünü ve bu çatışmalardan kaynaklı olarak binlerce insanın hayatını kaybettiğini dile getiren Siraç, bu kaos ortamında şiddetin olağan hale geldiğini söyledi. Siraç şöyle devam etti: "2013 yılında ülkede bir çözüm süreci başlamış ve sürecin taraflarının toplum üzerindeki yatıştırıcı etkisi biriken sorunların çözüleceğine olan inancı arttırmıştı. Ancak ucuz siyasi hesaplar süreci ortadan kaldırdı ve ülke bir kaosa sürüklendi. Ülke siyasal, ekonomik ve sosyal krizin pençesine düştü. Çözümsüz sorunların üzerini kapatmak için yeni maceraları halkımızın gündemine koyan iktidar her geçen gün içine düştüğü kriz sarmalına halkımızı da koydu. Yaşamın her alanına sirayet eden hukuksuzluklar somut şekilde cezaevlerin de karşımıza çıkmakta her türlü hak ihlallerinin yaşandığını görüyoruz. Hasta tutuklular görmezden gelinip ölüme terk ediliyor, en temel haklar olan aile görüşmesi ve avukat görüşmeleri engelleniyor. Bunun yanında ülkedeki anti demokratik hukuk uygulamaları sonucu cezaevleri demokratik siyaset yapmak isteyenlerle dolduruluyor."

Emek ve Demokrasi Platformu olarak var olan krizin ortadan kaldırılması için demokratik kanalların açılmasının gerekliliğine inandıklarını kaydeden Siraç, "Ülkemizde herkesin bildiği ve dillendirdiği bir Kürt sorunu mevcut. Bu sorun da ancak ve ancak diyalog ve karşılıklı anlayışla çözülebilir, eski yöntemlerde inat etmek bize acıdan, gözyaşından başka bir şey kazandırmaz. Dünyada örneklerine sıkça rastladığımız ve çözümü belli olan süreçlerin örnek alınarak bir an önce keyfi uygulamalardan vazgeçilip halkımızın ihtiyacı olan onurlu bir barışı tesis etmenin önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor. 2013 yılındaki gibi ülkeyi yönetenlerin tekrardan inisiyatif alıp tarafların çözüm için bir araya gelmesinin koşulları sağlanmalıdır. Onurlu bir barış hem ülkemize hem de Ortadoğu'ya sirayet edip kısır ve çözümsüz süreçleri ortadan kaldıracaktır. Demokrasi ve barışın tecridi karanlıklara teslim olmaktır ve bir an önce yetkilileri halkımızın ihtiyacı olan barışı ve demokrasiyi temin etmek için taraflarla görüşmeleri başlatmaya davet ediyoruz" diye konuştu.